Spaans benauwd

1 december 2015 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL In de blije aanloop naar het Sinterklaasfeest werd de gemeenteraadsvergadering van vorige week geen heerlijk avondje voor de fractie van GemeenteBelangen Scherpenzeel. Een amendement en een motie om de lokale hondenbezitters geen extra belastingverhoging op te leggen en volgend jaar mogelijk zelfs een presentje in het vooruitzicht te stellen in de vorm van afschaffing van de hondenbelasting, werden door een raadsmeerderheid resoluut van tafel geveegd.

Een flinke tegenvaller voor de lokale partij, die waarschijnlijk hoop had geput uit het feit de Sint kort daarvoor de gemeentelijke vergaderzaal in De Breehoek nog met een bezoekje had vereerd. Tenminste, dat was de conclusie van de voorzitter van de raadscommisie, Gerard van Deelen, toen hij allerlei bakjes met pepernoten en schuimpjes op de vergadertafels aantrof. Niemand had de hoge gast uit Spanje persoonlijk waargenomen, maar het uitdelen van snoepgoed mag men rond het Sinterklaasfeest altijd opvatten als een goed teken. Dat laatste gold in die vergadering trouwens ook voor de aanwezigheid van wethouder Margo van de Fliert. Na zulke gruwelijke onthullingen in een eerder verschenen Scherpenzeelse Krant over de achtergronden van de conflicten tussen het voormalig bestuur van het Kulturhus en de gemeente, had het niemand verbaasd als zij al in de zak was gestopt en op transport naar Spanje was gezet.

Nu is het natuurlijk de vraag of Margo een onverwacht tripje naar de Spaanse zon zo verschrikkelijk zou hebben gevonden, maar ik weet zeker dat het Centrum voor Jeugd en Gezin in Scherpenzeel er helemaal van op tilt zou zijn geslagen. Deze hulpverleningsinstantie waarschuwde namelijk in een publicatie op de gemeentepagina in de Scherpenzeelse Krant van 17 november voor het fenomeen Sinterklaasstress. De jaarlijkse intocht van deze kindervriend kan namelijk volgens het CJG voor kleuters zo ingrijpend zijn, dat ze ander gedrag gaan vertonen. Ouders moeten bijvoorbeeld beslist niet dreigen dat Sint geen cadeautjes geeft als hun kind zich misdraagt of ongehoorzaam is. Ook kunnen kinderen onrustig worden van het idee dat Sinterklaas alles weet en ziet en daardoor bang worden om te gaan slapen.

Als de dames en heren politici dat pamflet ook hebben gelezen is het eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk dat de meerderheid van de gemeenteraad donderdag helemaal geen zin had om bij de belastingverordeningen voor Sinterklaas te gaan spelen. Dit soort berichtgevingen maakt de figuur van de Sint er in elk geval bepaald niet populairder op. Voor onze getergde goedheiligman was er in de Scherpenzeelse raadszaal gelukkig toch nog een kleine opsteker te noteren: het zwarte pieten hebben de verschillende fracties nog niet in de ban gedaan. Als die traditie ooit wordt afgezworen, zijn ze in onze lokale politiek volgens mij daadwerkelijk collectief van hun geloof gevallen. Maar dat lijkt me met de signatuur van de huidige coalitie echter geen scenario waarvoor iemand Spaans benauwd behoeft te zijn.

Margreet Hendriks

advertentie
advertentie