Kerstkonvooi naar Calais

8 december 2015 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Vijftien vrijwilligers uit Scherpenzeel, Woudenberg, Ede en Amersfoort vertrekken op Tweede Kerstdag naar Calais, waar ze hulpgoederen afleveren. Ook steken zij vier dagen lang de handen uit de mouwen in het vluchtelingenkamp, waar zo'n zesduizend vluchtelingen de winter moeten doorbrengen. ,,Het leed in de wereld is zo dichtbij al onbeschrijfelijk groot", vertelt Pieter Barten.

Edward Doelman

De Scherpenzeler is samen met Elisa Homan initiatiefnemer. Zelf was hij vorige maand een week lang op Lesbos, het Griekse eiland waar veel bootvluchtelingen voet op Europese bodem zetten. Voor Barten was het een heftige ervaring, zo vertelt hij. ,,Op een dag sloeg een vissersboot met zo'n driehonderd mensen om in het zicht van het land. Omdat de reddingsmogelijkheden beperkt zijn, hebben sommigen drie, vier uur lang in het water gelegen. Mensen die niet konden zwemmen hebben het niet overleefd. Het is bizar dat dit in Europa gebeurt."

Nadat Barten terugvloog, wilde hij graag zelf initiatief nemen. ,,Wat ik in Lesbos heb gezien is dat veel grote organisaties afwezig zijn. Er wordt door de politiek uitgebreid gediscussieerd, maar in praktische zin gebeurt er weinig." Barten is als vrijwilligerscoördinator werkzaam bij stichting Gave. ,,Terug in Nederland had ik het gevoel dat ik meer moest en kon doen. Daar is uiteindelijk het plan om naar Calais te gaan uit voortgekomen."

Barten opperde in zijn omgeving om naar Calais te gaan. ,,Het idee is als volgt: vorm met twee of drie personen een groepje en vul samen een bus met hulpgoederen. Vervolgens rijden we als groep naar Calais om de goederen af te leveren en in het kamp enkele dagen als vrijwilliger aan de slag te gaan." Het plan kon op veel enthousiasme rekenen. Inmiddels is een groep van vijftien personen uit Scherpenzeel, Woudenberg en Amersfoort samengesteld. ,,We kennen elkaar niet allemaal, maar dat hoeft ook niet. Samen spannen we ons in voor een gezamenlijk doel. Als eerste is dat om zoveel mogelijk hulpgoederen bijeen te brengen. Met het oog op de winter is er in Calais grote behoefte aan tenten, slaapzakken, dekens, jassen, ondergoed, sokken en eten", weet Barten. Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen mee willen doen. ,,We willen in elk geval 3.000 blikken met eten inzamelen. Dat lukt ons niet alleen, maar we hopen ook op hulp van inwoners. Zij kunnen goederen op verschillende adressen afgeven."

GESTRAND De vluchtelingen in Calais proberen via de Kanaaltunnel Engeland te bereiken. ,,De controles zijn heel scherp. Daardoor zijn ze in Calais gestrand", weet Barten. ,,Voor veel mensen is de vluchtelingencrisis een ver-van-hun-bedshow, maar Calais is dichtbij. Ik vind dat we die mensen niet mogen vergeten." De keuze om de hulpactie van 26 tot en met 29 december uit te voeren is vooral een praktische reden. ,,De meeste mensen zijn tussen Kerstmis en de jaarwisseling vrij", geeft Barten aan. ,,Maar ik vind de gekozen datum wel mooi, omdat we op deze manier handen en voeten geven aan de opdracht van Jezus. Het is een praktische invulling van Kerst."  

Kijk ook op de Facebook-groep 'Noodhulp vluchtelingen - Calais'. Hulpgoederen mogen afgeleverd worden op de volgende adressen: Berkhorst 11 en Doornboomspark 53 in Scherpenzeel, Stationsweg-Oost 227, Voorstraat 28 en Van Hogendorplaan 6 in Woudenberg, Acacialaan 1 in Ede en de Wielewaalstraat 94 in Amersfoort.

advertentie
advertentie