Heerlijk en eenvoudig kerst recept: Hertenbiefstukjes met stoofpeertjes

23 december 2015 om 00:00 Lezersnieuws

Thuis genieten met familie en vrienden van een heerlijk kerstdiner, is helemaal de trend voor deze kerst. Slechts weinig mensen willen daarvoor echter de hele dag in de keuken staan. De peertjes uit dit hoofdgerecht kunnen van tevoren worden voorbereid en zorgen direct voor een feestelijke kerst sfeer. De peertjes worden zelfs nog lekkerder van smaak, als ze een dag eerder worden gemaakt. Met een aardappeltje uit de oven en wat groente erbij, maakt u het helemaal af. Tot slot is de combinatie van hertenbiefstuk en stoofperen met Quevedo port helemaal hemels, als of er een engeltje over je tong…

Stoofperen met port een verrukkelijke combinatie

Weinig mensen weten hoe lekker je stoofpeertjes kunt maken, door ze te stoven in port. Wij kozen voor de kerst voor een Late Bottled Vintage port. Deze "LBV"port uit 2011 heeft maar liefst ruim 3 jaar op vat gerijpt, voordat hij is gebotteld. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma's gekregen, die perfect bij de peertjes passen.

Ingrediënten voor 4 personen

4 stoofperen

1 laurierblaadje

3 kruidnagels

1 tl kaneel of een kaneelstokje

3 wijnglazen port

4 hertenbiefstukjes

Peper en zout

Bereiding:

• Schil de peren, maar laat de steeltjes zitten.

• Breng de peren aan de kook met de port, het laurierblaadje, de kaneel en de kruidnagels. Laat de peertjes op laag vuur gaar worden in 45 minuten en draai ze regelmatig om voor een egale kleur. Serveer direct of de volgende dag.

• Bak de hertenbiefstukjes aan beide kanten mooi bruin. Haal de peertjes uit de portsaus en serveer ze naast de biefstukjes met een juslepel portsaus er overheen.

• Serveer met aardappeltjes uit d oven en groente en combineer het met een glaasje LBV port.

• Smakelijk eten!

Wijntip: Serveer bij dit hoofdgerecht een Late Bottled Vintage port (LBV) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).

advertentie
advertentie