ChristenUnie roept op tot sociaal ondernemerschap

30 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Afgelopen week was de ChristenUnie Renswoude op bezoek bij garage De Feniks. Een maatschappelijk verantwoorde onderneming, gerund door garagehouder Willem Brons. De ChristenUnie Renswoude had al vernomen dat dit een bijzonder initiatief was en besloot om het een keer met eigen ogen te bezichtigen.

Social enterprises worden ze genoemd, ondernemingen met een maatschappelijke missie. Wellicht het meest bekende voorbeeld is Tony's Chocolonely. Deze producent van chocoladerepen streeft er naar om slaafvrije chocolade op de markt te brengen - en met succes. In de schrappen van veel supermarkten vinden we de chocoladerepen van Tony's.

In Renswoude is inmiddels ook een sociale onderneming gestart: De Feniks. Garagehouder en initiatiefnemer, Willem Brons, vertelt ons dat hij al een tijdje met het idee speelt om een garage te beginnen, alleen dan niet zomaar een garage. Garage De Feniks begeleidt mensen met een psychische aandoening en zet ze in om auto's te repareren en schoon te maken. Brons heeft zelf jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen met een psychiatrische achtergrond en is daarom helemaal geknipt voor het vak. Hij krijgt er energie van en hoopt met zijn bedrijf anderen te kunnen helpen.

Het initiatief van Brons krijgt bijval van de ChristenUnie. 'Ik hoop op meer van dit soort initiatieven in de toekomst', zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Sander van 't Foort. 'Mensen met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt worden weer geïntegreerd in het arbeidsproces en mogen een eigen bijdrage leveren aan een onderneming met winstoogmerk onder begeleiding'. De ChristenUnie hoopt dat dit initiatief navolging mag vinden en dat andere ondernemers de handschoen zullen oppakken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans te geven.

advertentie
advertentie