Cheque voor oorlogsmuseum

19 april 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG Eveline Roseboom van het Rabofonds en Daniëlle Vermaas van de Rabobank Gelderse Vallei kwamen vorige week een cheque van 10.000 euro overhandigen aan bestuur en vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie in het vizier. Het geld is bedoeld als bijdrage in de kosten van inrichting van het geheel vernieuwde onderkomen van het oorlogsmuseum.

Met de enorme bedrijvigheid in en rond het museum aan de Brinkkanterweg 23 in Woudenberg is het nauwelijks voor te stellen dat de stichting vorig jaar op het punt van stoppen stond. De oude boerenschuur bij Hoeve De Beek deed weliswaar dienst als museum, maar was daarvoor gezien de staat van het gebouw eigenlijk niet geschikt. Bij de provincie waren weliswaar fondsen beschikbaar om een verbouwing te realiseren, maar dat was niet mogelijk in een huurpand. Het is 'kopen of kappen', vatte bestuurslid/gids Fred Vos de situatie destijds samen. Het werd kopen. De stichting zag kans om het pand te verwerven, er werd een hypotheekverstrekker gevonden en de provincie stelde een mooi bedrag aan subsidie beschikbaar voor de verbouwing. Half september vorig jaar sloot het oorlogsmuseum iets vroeger dan gebruikelijk de deuren om het vizier te gaan richten op deze intensieve klus.

KINGSIZE UITSCHUIFTRAP ,,De vloer is geëgaliseerd, er is verwarming aangelegd, de elektra is vernieuwd, de balken van het houten plafond zijn geschuurd en we hebben een keuken en toiletruimte gerealiseerd'' doet Fred Vos een greep uit de vele werkzaamheden die in de afgelopen maanden zijn verricht. Achterin het gebouw is een vaste trap naar de zolder gemaakt, die dienst doet als opslagruimte. Voor het naar boven transporteren van grotere materialen is een op een andere plek een soort kingsize uitschuiftrap gekomen. ,,Een megaklus'' bevestigt ook de voorzitter van de Stichting Grebbelinie in het vizier, Jan Schreuder. ,,Dankzij de fantastische inzet van onze vrijwilligers konden we ook zelf veel dingen doen bij de verbouwing. Die zelfwerkzaamheid heeft veel geld gescheeld in de aanneemkosten en daardoor konden we deze grote verbouwing ook betaalbaar houden.''

EDUCATIEF Net zo blij zijn Schreuder en Vos met de financiële steun van allerlei organisaties zoals de Lions Club en het Rabofonds.  Het geld wordt aangewend om het museum te transformeren tot een educatief centrum, waar met wisseltentoonstellingen, filmvoorstellingen en allerlei nieuwe activiteiten voor de bezoekers telkens weer iets te ontdekken is.De Stichting Grebbeline in het vizier werd zo'n 11 jaar geleden opgericht uit een samenwerking tussen de verenigingen Oud Scherpenzeel en Oud Woudenberg vanuit de visie dat de oorlogshandelingen die hier hebben plaatsgevonden beter belicht zouden moeten worden. Daarvoor richtte men op het terrein van Hoeve De Beek een oorlogsmuseum in, werd een replica van een loopgraaf gerealiseerd, de kazemat opgeknapt en een scholenproject gestart. Jaarlijks ontvangt de stichting zo'n 1000 tot 1200 leerlingen van basisscholen uit de wijde regio om hen voor te lichten over een gedeelte van de Tweede Wereldoorlog, dat zich rondom deze plek aan de Grebbelinie heeft afgespeeld.

OFFICIËLE OPENING Voor bestuur en vrijwilligers is het nog even hard werken in het vernieuwde onderkomen. De officiële opening voor genodigden is gepland op vrijdag 29 april. Op zaterdag 30 april zet de stichting de deuren van het nieuwe educatief centrum wagenwijd open voor het publiek met een open dag. Van 11.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom om er een kijkje te komen nemen.

advertentie
advertentie