Meer dan tachtig deelnemers Kuierpad

19 april 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL ,,Dit kan alleen in Scherpenzeel", zei laatst iemand over de activiteiten van Platteland Anders. Het Kuierpad naar Moorst afgelopen zaterdag onderstreepte deze uitspraak. De wandelaars werden dit jaar gastvrij ontvangen op Landgoed De Boom en kregen een stevig ontbijt op de deel van de historische boerderij van Evert-Jan en Joke Hardeman aan de Postweg.

Door Joke van der Heide

Het bewijst hoe je met weinig middelen en heel veel inzet met elkaar kunt genieten. Genieten van de mooie natuur, het waterige zonnetje, de stevige wandeling, de verhalen van boswachter Marinus van Doleweerd en het door vrijwilligers van Platteland Anders verzorgde ontbijt met eieren en spek op de deel tussen de kalveren.

STILTE Om half zeven 's morgens startte de wandeling bij boerderij Dashorst. In de vroege ochtend was het nog stil op het platteland en in het bos. Je hoorde de vogels fluiten, zag reeën lopen op zoek naar een slaapplaats en hazen rennen door het weiland.

Bij de Moorsterbeek stond boswachter Marinus van Doleweerd klaar om de groep te begeleiden over Landgoed De Boom. Hij vertelde over het beheer van het Landgoed en de keuzes, die je daarbij moet maken om de natuur en alles wat daarin leeft in stand te houden of zelfs te ontwikkelen en in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Een goed voorbeeld is de Moorsterbeek. Deze beek stroomt onder vrij verval naar het Valleikanaal en is door de Provincie aangewezen als natte ecologische verbindingszone. Er zijn verschillende natuurontwikkelingsprojecten uitgevoerd in het stroomgebied van de beek. Er zijn meanders aangekoppeld, poelen gegraven en natuurvriendelijke oevers aangelegd.

EIKENPRACHTKEVER  Vervolgens kwam de groep in een nieuw stuk aan gepland bos met daartussen doden eikenbomen. De boswachter vertelde dat deze het slachtoffer zijn van de eikenprachtkever. Door het graven van gangen richten de kevers zoveel schade aan dat de bomen dood kunnen gaan. Dan vliegen zij door naar de volgende met name zieke of zwakke boom. De boswachter legde het dilemma voor of je bij het ontdekken van de eikenprachtkever alle eikenbomen moet kappen, zoals gebeurd is op Landgoed Scherpenzeel, of dat je de natuur zijn beloop moet laten.

WILDSTAND Dit speelt ook bij de vraag of en hoe je de wildstand op peil houdt. Hoe krijg je de juiste balans in de natuur?  Moet je de zwakke dieren, zoals bijvoorbeeld bij reeën er uitpakken of laat je de natuur zijn beloop. Deze laatste keuze had het landgoed een paar jaar geleden gemaakt met als gevolg dat er heel veel dode reeën werden gevonden. Te veel reeën en met name zwakke dieren vormt ook een probleem voor de verkeersveiligheid. Hier is een goed oplossing voor gekomen. Om aanrijdingen te voorkomen zijn er als preventie op drukke wegen op het landgoed wildreflectoren geplaatst. Bij schemering en 's nachts spiegelen deze wildreflectoren een blauw licht in de berm en in het veld langs de wegen, waardoor het wild besluit te vluchten. De boswachter gaf aan dat het aantal aanrijdingen van wilde dieren met circa 90 procent gedaald is. De overige 10 procent gebeurt overdag.

WAT IS WIJSHEID ,,Met het beheer en de regelgeving hierover kan je het niet iedereen naar de zin maken", zo vertelt de boswachter. ,,Er is een verbod op het schieten van ganzen, wat heeft geleid tot een overpopulatie van deze dieren, die iedere drie minuten schijten en veel schade aanrichten. Wanneer je niet op vossen jaagt, reduceert de hazenstand uiteindelijk tot nul." Wat is wijsheid vroeg hij aan de groep en gaf hen stof tot nadenken.

advertentie
advertentie