Jongensgym keert terug 29bij DOTO

19 april 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Na ruim tien jaar keert het jongensgym weer bij Doto weer terug. Na de meivakantie start de gymnastiekvereniging met een turngroep voor jongens. ,,We zitten als vereniging na moeilijke jaren weer in de opwaartse lijn", meldt Christiaan van Middendorp, trainer van de nieuwe jongensgroep. Daarnaast wordt ook een gymgroep voor 15-plussers gestart. Wilma Klop neemt die groep onder haar hoede.

Door Edward Doelman

De start van de twee nieuwe groepen is een belangrijke stap, zo leggen beide trainers uit. ,,Op deze manier wordt het sportaanbod van Doto in elk geval flink verbreed. Dat is de eerste stap", vertelt Wilma. Zij legt uit dat de nieuwe groep voor 15-plussers vooral draait om plezier in de gymsport. ,,In de tienerleeftijd zijn er meiden die te oud worden voor de turnselectie, maar het nog wel leuk vinden om oefeningen te draaien en in conditie te blijven. Plezier wordt voor die groep belangrijker dan prestaties. Dat is ook het doel van de nieuwe groep." Maar dat betekent niet dat haar vrijblijvend zijn. ,,We gaan zeker fanatiek trainen. Daar horen leuke springoefeningen op de trampoline bij, maar ook een stukje conditietraining, vergelijkbaar met een bootcamp." 

De terugkeer van de gymgroep voor jongens in de basisschoolleeftijd is nog opmerkelijker. Ruim tien jaar lang beschikte Doto niet over zo'n groep. ,,Je werd als vereniging in feite arm qua aanbod", vindt trainer Christiaan van Middendorp. Dit terwijl in de jaren tachtig het jongensturnen bij Doto floreerde. Onder leiding van Fred de Brouwer maakten diverse turners van Doto regelmatig deel uit van de Nederlandse selectie. ,,Fred heeft de vereniging in die tijd op de kaart gezet. We behoorden in die jaren daadwerkelijk tot de top van Nederland", weet Christiaan.

OPBOUWEN In dat opzicht is hij heel blij met de terugkeer van de jongensgroep, al is het nog bescheiden. ,,We moeten het vanaf de grond weer opbouwen", legt Christiaan uit. Hij hoopt op een groep van zo'n twaalf jongens in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. ,,Dat is een behoorlijk leeftijdsverschil, maar Sabine de Jong gaat mij assisteren. Wellicht kunnen we de groep tijdens de les dan ook splitsen."

Christiaan van Middendorp legt uit dat de lessen bij Doto niet vergelijkbaar zijn met de gymlessen op school. ,,Ik denk dat daar nauwelijks meer met toestellen wordt geoefend. Dat zie ik bijvoorbeeld terug in de manier van bewegen als ik in het kader van klassensport namens Doto een gastles verzorg." Zijn ervaring is dat jongens zijn turnoefeningen als uitdagend ervaren. ,,Controle over je lichaam, coördinatie, flexibiliteit en kracht; daar wordt natuurlijk op getraind. En dat resulteert uiteindelijk in spectaculaire oefeningen."

Daarnaast wil Christiaan ook een nieuw onderdeel van de gymsport integreren in jongensgym: free running. In deze sport is het de uitdaging je zo snel mogelijk te verplaatsen over bijzondere obstakels zoals muren, daken of andere hindernissen. ,,Heel spectaculair, waarbij kinderen uitgedaagd worden om buiten te bewegen."

Beide groepen gaan op woensdagen trainen. Meer info op de Facebook-pagina en website van Doto.

advertentie
advertentie