Vier op een rij achter het stuur

25 april 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De vier zonen van slager Leen Verweij mogen dan niet allemaal in hun vaders voetsporen willen treden, op een ander punt zijn zij wel heel eenstemmig: de mannen behaalden onlangs alle vier hun rijbewijs onder dezelfde instructeur.

Jan (23), Jacco (21), Corné (20) en Rick (17) Verweij namen gelijktijdig rijles bij de autorijschool van Cees van Egdom. Met z'n allen tegelijk op examen gaan zat er niet in, maar binnen een tijdsbestek van een paar maanden wisten alle vier te slagen voor het rijbewijs. ,,Cees van Egdom vond het ook prachtig'' vertelt hun trotse vader Leen. ,,Het is natuurlijk ook best wel bijzonder dat je vier leden van één gezin tegelijk als leerling hebt. Dit was overigens vooraf niet bewust gepland. Toen de eerste eenmaal besloten had om rijles te nemen vonden de anderen het plotseling ook een goed idee. Ineens waren ze dus alle vier bezig met hun rijbewijs.'' Dat zijn zonen alle vier ook kozen voor dezelfde rijinstructeur vindt Verweij niet vreemd. ,,Zoals Corné het zegt: Cees is gewoon een hele fijne man. Gezellig om een praatje mee te maken en hij weet je uitstekend op je gemak te stellen. Een goede begeleider die je vertrouwen achter het stuur waardoor je de vaardigheid snel onder de knie krijgt.'' Het feit dat drie van de broers al bij het eerste examen slaagden en de vierde slechts één herkansing nodig had, lijkt die ervaring te onderstrepen.

De Scherpenzeelse rijschoolhouder zegt gespecialiseerd te zijn in spoedopleidingen van 8 tot 11 weken voor het behalen van een rijbewijs. Hij heeft er in elk geval in vliegende vaart voor gezorgd dat het gezin van Leen en Francina Verweij ineens vier chauffeurs rijker is. Eigenlijk drie, want Jan is inmiddels getrouwd en woont niet meer thuis. De oudste zoon werkt als verkoper bij een autobedrijf en heeft volgens Verweij ook nooit de interesse gehad in het slagersvak. Corné volgt een opleiding bewegingsleer, maar vindt het ook leuk om in zijn vrije uren en tijdens vakanties een handje toe te steken in de slagerij.

Datzelfde geldt voor Rick die met de MBO werktuigbouwkunde bezig is. Van de vier zonen is Jacco de enige die voor het slagersvak gekozen heeft en in de winkel werkt. ,,Jacco vindt het heerlijk om nieuwe dingen uit te proberen zoals zelf frikadellen of knakworst maken'' vertelt Verweij. Senior is dan ook behoorlijk trots op het feit dat Jacco onlangs is geslaagd voor de opleiding 'Meester Worstmaker' bij het Worstmakersgilde. Een opleiding, waaraan jaarlijks slechts een select gezelschap mag deelnemen. De kennis en kunde die wordt opgedaan komt niet alleen ten goede aan de bereiding van het bestaande assortiment worst en vleeswaren, maar stimuleert ook tot smakelijke innovaties. Iets dat zijn ouders, die zelf in de afgelopen 24 jaar ook de nodige eigen specialiteiten in hun winkel hebben ontwikkeld, enorm waarderen.

De enige telg van de familie Verweij die nog geen rijbewijs heeft is dochter Arja. ,,Onze jongste is 13 en moet dus nog een paar jaartjes wachten voor zij rijles kan nemen'' aldus Leen en Francina. ,,Maar als de tijd daar is, zou het zomaar kunnen zijn dat Cees van Egdom hier weer voor komt rijden. Hij kent de weg.''

advertentie
advertentie