Syrische broers bezoek bij gemeente

24 mei 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL ,,Heel bijzonder." Zo karakteriseerden Firas en Anas Aboud hun ontmoeting met de burgemeester van Scherpenzeel. De twee jonge Syrische vluchtelingen hopen hier een woning toegewezen te krijgen.

,,Ik wilde eigenlijk wel eens weten wat voor verhaal hierachter steekt'', verklaarde burgemeester Ben Visser de ontvangst op het gemeentehuis. Visser deed de uitnodiging naar aanleiding van een een schrijven van emerituspredikant Ds. Arie Davidse uit Berkel-Enschot, die de twee jonge Syriërs momenteel opvangt in zijn eigen woning. ,,Zij zijn jonge Syrische christenen uit Aleppo, die nu 11 maanden in ons land verblijven'', zo luidde de tekst van de brief van Davidse aan de Scherpenzeelse burgemeester.

NOG NIET AANGEMELD ,,Beiden zijn in gespannen afwachting van huisvesting in de gemeente Scherpenzeel. Familie van hen - tegelijk met hen gevlucht - heeft intussen in Scherpenzeel een woning toegewezen gekregen. Zij nog niet. Zij willen graag verder met hun leven, studie en werk. Definitieve huisvesting is daarbij een eerste vereiste'', aldus Davidse die van de burgemeester wilde weten hoe lang het nog zou duren voordat ook zij aan de beurt zijn voor toewijzing van een woning. Daarover kon Visser in het gesprek echter geen uitspraken doen. Sterker nog, voor zover de eerste burger inmiddels had kunnen nagaan, waren de broers Aboud ook nog niet door het COA aangemeld bij de gemeente Scherpenzeel als toegewezen voor woonruimte. Daar begreep Davidse niets van. Naar zijn weten zouden Firas en Anas door het COA op de lijst van Scherpenzeel zijn gezet.

ZZA-REGELING De twee vluchtelingen verblijven sinds begin van dit jaar bij de emerituspredikant via de zogenaamde ZZA-regeling (zelfzorgarrangement). Om de druk op het tekort aan opvangplaatsen te verlichten biedt deze regeling vluchtelingen met een status de mogelijkheid om elders (familie of vrienden) te verblijven tot het moment dat er voor hen woonruimte is gevonden in een gemeente. In ruil voor het opgeven van de opvangplek in een asielzoekerscentrum krijgen de vluchtelingen, naast het gebruikelijke eet-, kleed- en zakgeld, dan ook een extra vergoeding voor de woonkosten in die periode.

Davidse ontmoette de beide jongemannen door zijn vrijwilligerswerk in het AZC in Budel. ,,Ik heb ze in huis genomen omdat de woonsituatie in een opvangcentrum niet erg fijn is'', legt hij uit. ,,Daarnaast kunnen ze veel sneller inburgeren en de taal leren'', aldus Davidse, die zijn huis ook al openstelde voor andere asielzoekers.

VORDERINGEN Vooral Anas blijkt in de afgelopen maanden al enorme vorderingen te hebben gemaakt met de Nederlandse taal. Firas lijkt de conversatie in de nieuwe taal ook uitstekend te kunnen volgen, maar vervalt om zich goed uit te drukken vaak nog wel even in het Engels. De broers vertellen van het oorlogsgeweld in Aleppo gevlucht te zijn via Libanon, Turkije en via de boot in Griekenland te zijn gearriveerd. Van daaruit is koers gezet naar Nederland. ,,Een prachtig land met veel vriendelijke mensen'', vinden zij. Hoe hun leven in Nederland eruit moet gaan zien weten zij nog niet. Anas vertelt dat de oorlog in Syrië roet heeft gegooid in zijn plannen voor een studie wis- en scheikunde aan de universiteit; Firas toont trots wat foto's van zijn werk als cartoonist en illustrator van kinderboeken. ,,Als de huisvesting is geregeld kunnen we verder en moeten we kijken wat de mogelijkheden zijn.''

WONINGBOUW De burgemeester sprak met de jongens over de oorlogssituatie in hun thuisland, de contacten die zij dagelijks proberen te onderhouden met hun ouders, die daar zijn achtergebleven en hun wens om in Scherpenzeel te komen wonen omdat hun tante en nicht hier inmiddels al wonen. De huisvesting bij Davidse inruilen voor logies bij de familieleden waarmee zij samen zijn gevlucht, was volgens de predikant geen optie, omdat hun tante in Scherpenzeel voor gezinshereniging in aanmerking komt. Visser vertelde dat de gemeente enorm zijn best doet om aan de jaarlijks opgeschroefde taakstelling van het huisvesten van toegewezen asielzoekers te voldoen. ,,Maar het is best een probleem, waarvoor ook een extra inspanning nodig is op het gebied van woningbouw. Ook onder de inwoners van dit dorp kennen wij namelijk schrijnende situaties die opgelost moeten worden door mensen een huis te bieden.''

Hoewel er geen toezeggingen gedaan konden worden ten aanzien van huisvesting, zei het bezoek wel heel blij te zijn met de ontvangst op het gemeentehuis. ,,Geweldig dat u hiervoor de tijd wilde nemen. Wij hadden dit eerlijk gezegd niet verwacht, maar vinden het een grote eer.''

advertentie
advertentie