Wijkagent Comans houdt van het onverwachte

24 mei 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL  Fred Comans kun je in Scherpenzeel tegenkomen in zijn dienstwagen, op de fiets of op de motor. Deze wijkagent zie je niet snel over het hoofd. Begonnen bij het korps mariniers, via de waterpolitie en andere functies is hij nu sinds een half jaar wijkagent in Scherpenzeel.

En met plezier. Samen met collega Swen van de Berg is hij verantwoordelijk voor de veiligheid in het dorp. En daardoor maakt hij soms lange werkdagen van meer dan 12 uur. Ongevallen, inbraken of een preventief gesprek met buurtbewoners, het hoort bij het werk van een wijkagent. ,,De afwisseling en het onverwachte, dat is voor mij de charme van wijkagent zijn. Niet weten wat de dag je gaat brengen als je 's morgens begint. Nu ik de veertig gepasseerd ben, bekijk ik alles genuanceerder. Zaken zijn niet zo zwart-wit als ze soms lijken. Overal zit een verhaal achter, spectaculair of triest", aldus Comans.

HERBEZOEK Zorgvuldig met de slachtoffers van een inbraak omgaan behoort tot zijn taak. ,,Een inbraak heeft vaak een grote impact op mensen. Iemand is binnen geweest die daar niet hoort. Daarom brengen we na enige dagen of weken een herbezoek. Soms herinnert de bewoner zich dan nog dingen of kunnen we hem of haar verwijzen naar bijvoorbeeld Slachtofferhulp." Naast Fred en Swen is Doriene Blotenburg werkzaam in Scherpenzeel in het kader van een werkervaringsplaats gedurende twee jaar tot juli 2016.

ONS KENT ONS Scherpenzeel heeft de 'doorsnee' criminaliteit en problemen voor een dorp van deze grootte. ,,Al groeit het dorp langzaam naar 10.000 inwoners en dat is toch geen klein dorp meer te noemen. Ook drugs en bijbehorende criminaliteit vind ik hier, maar ja, waar niet in Nederland", concludeert hij nuchter.

,,Het ons-kent-ons van het dorp is soms voor ons als politie lastig. Er worden zaken niet gemeld omdat men de dader goed kent of zelfs familie is. En dat terwijl het ook mogelijk is om een volstrekt anonieme melding via bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem (M) te doen. De meldingsbereidheid in Scherpenzeel is vrij laag. Wat mij betreft moet die wel omhoog om zaken goed aan te kunnen pakken."

BEWUSTWORDING Comans was er bij destijds toen in Rotterdam voor de eerste keer preventief gefouilleerd was. ,,Dat was een heisa want men protesteerde daartegen. Nu is het de normaalste zaak van de wereld. Als men vraagt of de wereld is veranderd, wijs ik alleen maar naar mijn steek- en kogelwerende vest en vraag: was dit 25 jaar geleden standaarduitrusting? Nee dus. De maatschappij is absoluut harder geworden, al is die bewustwording in Scherpenzeel nog niet bij iedereen doorgedrongen. Hier staan rustig deuren open terwijl men boodschappen doet. Dit zou zeker beter kunnen."

POLITIEKLOKET De wijkagent begint zijn werkdag op het politiebureau in Barneveld omdat er in Scherpenzeel geen politieloket is. ,,Niet altijd praktisch. Qua reistijd en onnodig dubbel werk, maar ook doordat mensen niet even binnen kunnen lopen bij hun wijkagent verhoog je de drempel. Scherpenzeel krijgt daarom binnenkort een politiesteunpunt. Dat houdt in dat de gemeente in het gemeentehuis een ruimte faciliteert en de gebiedsagent daar spreekuur houdt.", glimlacht Comans.

Daarnaast is er in de even weken op maandagavond van 19.00-20.00 uur inloopspreekuur bij de wijkagent in het gemeentehuis van Scherpenzeel.

advertentie
advertentie