Vluchtelingenwerk drukker dan ooit

24 mei 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL  Meer dan 28 jaar is Rose Marie Maat als vrijwilliger betrokken bij Vluchtelingen Werk (VW) in Scherpenzeel. In 2016 moeten er 25 vluchtelingen in Scherpenzeel geplaatst worden. Zodra deze er wonen komt het team van VW in actie door de nieuwe inwoner wegwijs te maken in Scherpenzeel.

Door Janneke Hek

,,Dit is heel praktisch werk zoals het inschrijven bij de gemeente, scholen of bij energieleveranciers en het meekijken en -helpen met de post die men van instanties krijgt. We begeleiden deze vluchtelingen gedurende acht maanden waarna gekeken wordt of men zelfstandig genoeg is, zo niet, dan plakken we er zes maanden begeleiding aan vast", vertelt Maat.

VERWARREND Coördinator Tineke Pronk van Vluchtelingen Werk Barneveld/Scherpenzeel faciliteert lokale teams zoals dat van Scherpenzeel. Zij verduidelijkt wat voor sommige mensen verwarrend is: ,,Men komt Nederland binnen als asielzoeker, na grondig onderzoek wordt beslist of men een verblijfsvergunning voor vijf jaar krijgt. Degenen die die verblijfsvergunning krijgen, noemen we vanaf dan vluchtelingen oftewel statushouders. Zij wonen in een asielzoekerscentrum tot zij een woning in een gemeente in Nederland toegewezen krijgen. Iedere gemeente krijgt vanuit de landelijke overheid een taakstelling hoeveel mensen men moet huisvesten."

ALLEENSTAANDE VADERS Opvallend op dit moment is dat er voornamelijk alleenstaande vaders in Scherpenzeel aankomen die wachten op gezinshereniging. Dit levert soms schrijnende situaties op. Maat: ,,We begeleiden nu een jonge man die wacht op zijn gezin, maar door allerlei tegenslagen is gezinshereniging nog niet gelukt. Terwijl om hem heen vrienden en familie wel al herenigd zijn. De stress van het proces naar gezinshereniging is erg groot."

In Scherpenzeel is een team van zeven vaste vrijwilligers actief. ,,We kunnen zeker meer vrijwilligers gebruiken want er is werk genoeg en er komt nog meer werk aan. Gelukkig is er nu vanuit het initiatief Kerkplein, een actie van vier Scherpenzeelse kerken, hulp in aantocht in de vorm van een maatjesproject en praktische klushulp. Maar we zijn ook op zoek naar vaste vrijwilligers die 1 tot 2 dagdelen per week vluchtelingen willen begeleiden", aldus Maat.

EMOTIES Zij vindt het mooi om verschillende culturen te ontmoeten en mensen praktisch op weg te helpen. Al ziet ze ook dat het bijvoorbeeld voor autochtone inwoners van Scherpenzeel soms zuur is om te zien dat vluchtelingen voorrang krijgen bij het toewijzen van huurwoningen. De gemeente heeft hierin nu geen keuze, maar dit gaat in de toekomst misschien veranderen. Ook Pronk ziet soms aangrijpende gevallen. Zo hoorde zij gisteren van een jonge vrouw met twee kinderen,  waarvan eentje nog ongeboren, dat haar man eindelijk ook naar Nederland mag komen. ,,De emoties die dan loskomen, laten je niet onberoerd." Pronk is zelf ook werkzaam geweest als vrijwilliger voor VW en weet hoe belangrijk dit begeleidingswerk is. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Tineke Pronk, tpronk@vwon.nl of  0342-421889.

advertentie
advertentie