Gemeenteraad akkoord met opheffen Permar

31 mei 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De gemeenteraad heeft het college vorige week groen licht gegeven voor het opheffen van de gemeenschappelijke regeling Permar. Dit kan overigens alleen gebeuren wanneer alle in Permar deelnemende gemeenten daartoe besluiten. Indien opheffen niet mogelijk blijkt wil de raad de tweede optie van het college, namelijk zelfstandig uit de regeling treden, eerst opnieuw beoordelen.

Margreet Hendriks

Scherpenzeel heeft de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening samen met de gemeenten Ede, Renkum, Wageningen en Barneveld ondergebracht bij Permar WS. Het bedrijf draait echter al een aantal jaren fors verlies en de vooruitzichten zijn, mede omdat door de komst van de Participatiewet de groep Wsw-ers krimpt, uitermate slecht. In alle vijf gemeenten is daarom aan de gemeenteraad de vraag voorgelegd om de gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2018 op te heffen en vanaf die datum de uitvoering zelf ter hand te gaan nemen.

GEEN TOEKOMST De Scherpenzeelse raad onderschreef de conclusie dat het werkbedrijf in deze vorm eigenlijk geen toekomst meer heeft. De tekorten van Permar WS, die de deelnemende gemeenten jaarlijks moeten bijpassen, worden alleen maar groter. Beëindiging van de gemeenschappelijke regeling betekent voor de Wsw-medewerkers dat de werkgeverstaken worden overgenomen door de gemeente waarin zij wonen. Voor Scherpenzeel gaat het om circa 10 Wsw-ers waarvan de meesten werkzaam zijn in de plaatselijke groenvoorziening. Uitgangspunt bij de overname moet het behoud van de eigen werkplek zijn. De raad zei wel moeite te hebben met de gevolgen van opheffing voor met name het reguliere (niet gesubsidieerde) personeel van Permar. Deze circa 65 werknemers van Permar raken daarmee namelijk hun baan kwijt.Net als in eerdere besprekingen werd erop aangedrongen om zorgvuldig om te gaan met de belangen van deze mensen, bijvoorbeeld door ze nadrukkelijk te betrekken bij de vacatures die bij de betreffende gemeenten gaan ontstaan ten behoeve van de zelfstandige uitvoering van het Wsw-werk. 

BRUG TE VER Mocht het zo zijn dat een aantal andere gemeenten toch willen doorgaan met Permar vroeg het college toestemming om dan zelfstandig uit de regeling te treden. Dat bleek voor de meerderheid van de gemeenteraad voorlopig nog een brug te ver. Uitgezonderd de SGP steunden alle politieke fracties een amendement van VVD en GBS om het college in dat geval met een apart voorstel naar de raad te laten komen. VVD-voorman Gerrit Dijkstra wees erop dat de condities waaronder Scherpenzeel eventueel kan uittreden op dit moment onvoldoende duidelijk zijn. Afgezien van de mogelijk hoge kosten die hieraan verbonden zijn, is er momenteel evenmin zicht op de gevolgen van uittreding voor het personeel van Permar. ,,Dit zijn zaken die eerst nader onderzocht moeten worden voordat we een besluit tot uittreding kunnen nemen'', aldus Dijkstra. ,,Daarbij moeten de belangen van de mensen die bij Permar werken voorop staan.''

advertentie
advertentie