Kinderen ontdekken schilderkunst

31 mei 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE De leerlingen van groep 2 van de Christelijke Basisschool 'de Borgwal' hebben kunstenaar Cees Mudde het hemd van het lijf gevraagd. Mudde was vrijdagochtend in de bibbliotheek om de kinderen over kunst te vertellen.

Het bleef niet bij vertellen, want Cees liet de kinderen zien hoe je een schilderij maakt. Cees vroeg de scholieren of ze wel eens een kunstenaar gezien hadden en ging daarna meteen aan de slag met krijt. Hij wilde ook weten wie er graag tekende, wie er links was, want ja, veel kunstenaars blijken links handig te zijn. Cees Mudde: ,,Wanneer je een cirkel en een driehoek kan tekenen, dan kan je alles. Tekenen is dus heel eenvoudig."

Even later ging Cees aan de slag om een kunstwerk te maken en nadat de zon op het papier was verschenen, kwamen de wolken, in grijs tinten. Meteen zei een kind: ,,Nu gaat het regenen." In de wolken zag één van de scholieren een krokodil, waarop Cees direct reageerde met: ,,Als je veel fantasie hebt, kun je een goede kunstenaar worden'."Cees vroeg de schooljeugd wat je na de zon en de wolken nog meer in de lucht zag en dat waren vogels. Nee, niet twee maar drie, ook een kindje. Even later verscheen het heuvellandschap met groentinten. Toen Cees vroeg wat je aan de waterkant zoal ziet, waren de reacties ,,zeewier gras en riet." Spontaan riep een meisje ineens: ,,Zo heet mijn moeder ook." Terwijl Cees een boom tekende en aangaf dat bomen altijd naar het licht groeien, leverde dat meteen weer een spontane reactie op: ,,Zo groeien onze komkommerplanten ook." Cees zorgde er voor dat op het water ook waterlelies te vinden zijn en terwijl hij op zijn schilderij ook nog diverse bloemen aanbracht werd geroepen: ,,Mijn moeder kan heel goed bloemen tekenen." Als dan de zon, de lucht, de wolken, de bergen, het water, de bomen, de waterlelies en de bloemen op het papier staan vraagt Cees Mudde: ,,En wat moet er nog meer bij?" Een lastige vraag zo blijkt wel. Het is de handtekening van de kunstenaar.

Na een leerzame rondleiding door de bieb, overhandigt juf Pater Ceen een schilderij van de kinderen.

Tussen de bedrijven door heeft Cees met de scholieren ook nog even een bezoek gebracht aan de schilderijen die langs de wand in de bibliotheek hangen. Stelt vragen, geeft aanwijzingen en vraagt wat men nu het mooiste vindt. Dat blijkt het schilderij met de twee schapen te zijn.Tenslotte zet hij enkele lijntjes op het papier en vraag de kinderen of ze al iets kunnen herkennen. Dat is toch wat moeilijk en dus komen er meer lijntjes, ontstaat er een kopje en een rug, verschijnen er wat kleuren. De één zegt het is een haas, een ander een konijn, een wolf, een eekhoorn en een hond, maar tenslotte is het helemaal duidelijk, het is een hertje met z'n witte vlekjes op z'n rug. Vindt je zo'n beestje, kom er dan niet aan, gewoon laten liggen, dat is het allerbeste, adviseert Cees. Het schilderij met het hertje is voor de jarige Jurre. Ook de scholieren hebben voor Cees een kunstwerk gemaakt. Juf Pater bedankt Cees Mudde voor leuke uitleg over kunst en de rondleiding langs de schilderijen.

advertentie
advertentie