23 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

Volkstuin voor voedselbank

'Voorbeeld van denken in mogelijkheden'

Van der Erve vervolgt: ,,Dankzij door Welkoop en Stuivenberg geleverde pootaardappelen en zaaigoed konden we ons plan uitvoeren. We hebben nu al 30 kg bonen en 155 kg aardappels aan de Voedselbank geleverd. Wel moeten we er vanwege de versheid aan denken om op donderdag te plukken. De leden die we gepolst hebben over dit project waren enthousiast. Velen helpen een handje bij het onderhoud van de tuinen maar Ton Lammers en Aart van Bruchem zijn de organisatoren. Op de ledenvergadering in het voorjaar gaan we dit project verder bespreken en hopen we een werkgroep samen te stellen."

EIND FIETSEN Rijk Beumer, coördinator van de voedselbank Woudenberg-Scherpenzeel is enthousiast over dit initiatief: ,,Dit is echt een voorbeeld van 'denken in mogelijkheden'. Mensen die door de voedselbank geholpen worden kunnen hierdoor gezonde verse biologisch geteelde groenten eten. In de supermarkt is dat onbetaalbaar als je moet rondkomen van een inkomen beneden bijstandsnivo. Het is heel knap hoe deze mensen zich redden: ze hoeven zich niet te schamen. Er zijn zoveel oorzaken waardoor je in de schulden kunt komen. Elke 3 maanden checken we wie we mogen helpen. Er zijn op dit moment 18 gezinnen in Woudenberg en 0 in Scherpenzeel die we helpen. Waarschijnlijk speelt een rol dat het voor Scherpenzelers lastig is dat het uitdeelpunt in Woudenberg is. Dat is een eind fietsen met een krat boodschappen. Toen het uitdeelpunt in Amersfoort was speelde dit ook en is in 2009 de dependance in Woudenberg ontstaan. De gemeente zou de doelgroep meer kunnen attenderen op de Voedselbank."

LANDELIJKE RICHTLIJNEN Rijk vertelt verder: ,,Voor klanten van de voedselbank stellen we in Woudenberg gratis braakliggende tuinen beschikbaar. Verder zamelt de Voorhof regelmatig voedingswaren voor ons in en krijgen we wel eens wat van acties zoals bij Hoogvliet. Bij de bakkers krijgen we brood en bij de supermarkten en slagerij van Baaren versproducten. De handwerkclub maakt voor ons mutsen en sjaals. De Voedselbank heeft als doel voedseloverschotten niet weg te gooien maar nuttig te besteden. Al die producten worden elke vrijdagmorgen door vrijwilligers tot pakketten samengesteld en de klanten halen zelf hun pakketten op. We moeten ons daarbij wel houden aan landelijke richtlijnen en hygiëne regels dus geen producten over datum. Mensen met diëten of voedingsvoorschriften kunnen dat aangeven."

ZORGEN De Volkstuinvereniging Scherpenzeel heeft wel zorgen over de voortgang van dit initiatief: ,,We kunnen als vereniging nooit ver vooruitplannen met ons onderhoud en onze activiteiten omdat we het complex steeds maar voor één jaar mogen huren. Dat is lastig! Nu we volgend jaar 40 jaar bestaan hopen we dat er wat meer continuïteit komt! Dan kunnen we bv. ook tuinen reserveren voor de voedselbank. We hopen dat de politiek de Volkstuinvereniging serieus gaat nemen!"

Info: Rijk Beumer:  tel. Nr 06-40499934 of 033-8873678 of Huub van der Erve 033-2778382 of 06 53842082.

advertentie
advertentie