Paardenhouderij weer politiek item

23 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De politiek moet zich binnenkort opnieuw gaan uitspreken over een aanvraag voor de vestiging van een paardenhouderij op Gooswilligen 19. De kwestie lag ook al voor in de raadsvergadering van mei 2014 en werd destijds door een meerderheid van de gemeenteraad afgewezen. De herhalingsoefening is nodig vanwege gerechtelijke uitspraken naar aanleiding van een aantal bezwaarprocedures.

Door Margreet Hendriks

De eigenaar van de oorspronkelijk tweede bedrijfswoning  op nummer 19, planologisch behorend tot het agrarisch bedrijf op Gooswilligen 17, heeft in 2012 bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd voor de vestiging van een paardenhouderij. Deze aanvraag is in het verleden door (een meerderheid van) de gemeenteraad afgewezen. Omdat GW 19 behoort tot hetzelfde agrarisch bouwblok als Gooswilligen 17 zou voor een zelfstandige paardenhouderij een planologische splitsing tussen beide percelen nodig zijn. Dit was volgens de gemeente niet wenselijk omdat het toestaan van de vestiging van nieuwe bedrijven in het buitengebied in strijd is met het gemeentelijk beleid. De afsplitsing zou bovendien vergaande consequenties hebben voor de bedrijfsvoering van het bedrijf op Gooswillegen 17 die zonder verregaande maatregelen dan niet meer zou voldoen aan de huidige vergunningsvoorschriften.

Parallel aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een paardenhouderij is in maart 2014 het Bestemmingsplan Buitengebied herzien, waarin de woning op Gooswilligen 19 is aangemerkt als plattelandswoning. Hoewel de woning daardoor (na jaren strijd) wel legaal bewoond mag worden, is een bedrijfsvoering in de vorm van een paardenhouderij bij een plattelandswoning niet toegestaan.

BEROEP Zowel tegen de bestemming van de woning tot plattelandswoning als tegen de afwijzing van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de vestiging van een paardenhouderij is door de eigenaar van de woning beroep aangetekend. De laatste is door de Raad van State gegrond verklaard omdat men van oordeel was dat de gemeente het weigeren van het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor een omgevingsvergunning niet voldoende had gemotiveerd. Het beroep tegen de bestemming van de woning tot plattelandswoning (waartegen overigens ook bezwaar werd gemaakt door de buurmand op nummer 17) is daarentegen door de Raad van State ongegrond verklaard, waardoor deze inmiddels definitief de status van plattelandswoning heeft gekregen. Dit betekent dat op het perceel alleen het hobbymatig houden van paarden is toegestaan.

NIEUW BESLUIT Naar aanleiding van de uitspraken van de Raad van State dient de gemeenteraad zich opnieuw te buigen over het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen, waarna het college een besluit kan nemen op de aanvraag voor een omgevingsvergunning uit 2012. De raad wordt voorgesteld om geen verklaring af te geven zodat het college de aanvraag kan weigeren. Aangezien de gevraagde bedrijfsmatige activiteiten in strijd zijn met de inmiddels onherroepelijke status van plattelandswoning van Gooswilligen 19 lijkt de afwijzing hiervan een formaliteit.

Of hiermee dan ook een definitief einde komt aan de bezwaarprocedures rond deze kwestie is nog niet duidelijk. Ook tegen het nog te nemen nieuwe besluit van de gemeenteraad is weer beroep mogelijk, zo meldt het college.  

advertentie
advertentie