Familie Shatter voelt zich welkom

23 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Gevlucht vanuit Aleppo in Syrië woont het gezin Shatter sinds enkele maanden aan de Lindenlaan in Scherpenzeel. Het echtpaar Dima en Salkhatib met hun drie kinderen, twee zoons van 14 en 15 jaar oud en een dochter van 7, zijn dankbaar voor de ontvangst in Scherpenzeel. ,,De mensen hier zijn erg, erg aardig" vindt het bescheiden echtpaar.

Door Janneke Hek

De oorlog in Syrië verscheurt hun hart wanneer ze naar de televisie kijken. 'Hun' stad Aleppo is inmiddels grotendeels verwoest door de beschietingen en bombardementen. ,,Mijn hoofd is hier, maar mijn hart nog in Syrië".

WEERZIEN De angst om haar kinderen werd Dima destijds te veel waardoor zij als eerste de gevaarlijke oversteek naar Europa maakte, haar man en kinderen volgden enige tijd later. Eerst met een boot vier uur lang varen naar Rhodos, vanuit daar naar Assina in Italië. Vervolgens  met een bus verder Europa in. Haar eerste reisdoel was de zus van haar man, die al jaren in Leiden woont. Vanuit daar regelde Dima met hulp van haar schoonzus en de benodigde instanties de overkomst van haar gezin.

,,Het weerzien was heel emotioneel. De kinderen hadden hun moeder zo gemist. En zij hen. Ik heb een sterke vrouw", glimlacht Salkhatib. Eenmaal herenigd werd al snel een woning voor hen in Scherpenzeel gevonden. Waar ze erg dankbaar voor zijn. Zij prijzen de tuin en de buurt.

VV SCHERPENZEEL Hij is al bij de gemeente geweest om werk, maar zolang hij de taal niet goed machtig is, kan hij nog niet werken. Daarom is hij nu vrijwilliger bij V.V. Scherpenzeel. Met zichtbaar plezier vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk daar.

Het echtpaar krijgt meerdere dagen per week Nederlandse les en spreekt de taal inmiddels een beetje. Wanneer zij hier voldoende ingeburgerd zijn, kunnen en willen ze graag weer werken. Zij als kapster en hij had in Syrië een eigen zaak, maar wil hier als schilder aan de slag.

VEILIG BUITEN SPELEN VluchtelingenWerk Nederland staat hen bij om hun leven hier op de rit te krijgen. De kinderen beginnen binnenkort op hun Nederlandse scholen, de jongens op het Prisma College in Amersfoort en hun dochter op een school in Scherpenzeel. ,,Zij voelen zich hier al goed thuis. Maken snel vrienden" vertellen hun ouders opgelucht. Dat ze hier veilig buiten kunnen spelen en rustig kunnen slapen, is het grootste verschil met hun leven in Syrie. ,,'s Nachts sliepen we weleens in de badkamer omdat er in de buurt bommen vielen. Ook lag ik als vader wakker omdat ik zo bang was dat er bommen op ons huis zouden vallen. De kinderen hielden we thuis van school uit angst voor wat er gebeuren kon".

De familie van het echtpaar Shatter is verdeeld over de wereld, enkelen nog in Syrië, anderen in onder meer Libanon en Europa.

ZO KAPOT GEMAAKT De beelden op televisie maken grote indruk op hen. ,,Ik kan maar niet begrijpen dat ons mooie land zo kapot gemaakt is. We waren een welvarend en gelukkig land. Moet je nu eens zien" zegt Salkhatib verdrietig. De emoties zijn af en toe van hun gezicht af te lezen tijdens het gesprek. 

advertentie
advertentie