Meepraten over dienstverlening van gemeente

30 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Wat verwachten de inwoners van de dienstverlening van de gemeente? Die vraag staat centraal op de informatieavond van 1 september in Kulturhus De Breehoek. De aanwezigen kunnen middels stemkastjes reageren op een aantal stellingen en er zal tevens ruimte zijn voor discussie. De gemeente hoopt dat ook veel burgers gebruik komen maken van deze gelegenheid om hun stem te laten horen.

Dit najaar wordt door de gemeente een Informatiebeleidsplan opgesteld. Dit richt zich op toekomstige ontwikkelingen in ICT, digitalisering en dienstverlening. In het plan worden trends, ontwikkelingen en regelgeving geschetst, keuzes over dienstverlening voorgelegd en de gevolgen voor de organisatie beschreven. De keuzes over hoe de dienstverlening van de gemeente eruit zou moeten zien, zijn voor het opstellen van het Informatieplan eigenlijk het meest van belang. Die bepalen namelijk waarin de komende jaren het meest geïnvesteerd moet worden. 

Het onderwerp is erg belangrijk voor de inwoners van Scherpenzeel omdat zij de klanten zijn van de gemeente. Vinden zij het bijvoorbeeld prettig om voor informatie over allerlei producten van de gemeente verwezen te worden naar de website of willen zij hierover liever persoonlijk contact hebben met een van de medewerkers? Wat kan of moet de gemeente nog doen om de dienstverlening aan de burgers zo optimaal mogelijk te maken? De ontwikkelingen in de digitalisering hebben de deur geopend naar allerlei technische en innovatieve snufjes om klanten van dienst te kunnen zijn. Vinden burgers het een aanwinst om op elk gewenst moment te kunnen inloggen bij de gemeente om bijvoorbeeld de status van afhandeling van een vergunningsaanvraag te kunnen bekijken? En zo ja, wegen de voordelen van een dergelijke dienstverlening op tegen de nadelen van het inbraakgevoeliger worden van het gemeentelijk computersysteem, zodat de gemeente daarnaast ook veel meer geld moet investeren in een zwaardere beveiliging van het systeem. Hoe zit het eigenlijk met de bescherming van alle persoonlijke gegevens in de computer van de gemeente? Het zijn allemaal onderwerpen die donderdag tijdens de informatieavond aan de orde komen en waarover de politiek wat later in het jaar beslissingen moet gaan nemen. Een uitgelezen kans dus voor de inwoners om vooraf te laten horen wat zij van de dienstverlening van de gemeente verwachten.

De regie van de avond is in handen van een medewerker van het bureau dat het nieuwe Informatieplan moet gaan opstellen. Er is geen forumtafel; collegeleden, raadsleden, commissieleden en belangstellende burgers zitten allemaal in de zaal. Na een presentatie kunnen de aanwezigen middels stemkastjes reageren op een aantal stellingen. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen en/of discussie. De informatieavond in De Breehoek begint donderdag om 20.00 uur.

advertentie
advertentie