Vandalisme kost handenvol geld

27 september 2016 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Allerlei vernielingen in het dorp kosten de gemeente Scherpenzeel jaarlijks handenvol geld. Het staat nu al vast dat de schade voor de gemeente dit jaar naar verwachting ruim boven het daarvoor gereserveerde budget van 10.000 euro gaat uitkomen.

Verkeersborden, bebouwde kom borden, plattegrondborden, verkeerszuilen, afvalbakken, bankjes; er zijn maar weinig zaken in de openbare ruimte die het bij de vandalen niet moeten ontgelden. Het straatmeubilair bij Top Grebbelinie blijkt ook een geliefd doelwit. Alleen al door de vervanging en reparatie van dit soort zaken wordt het gehele jaarbudget opgesoupeerd.

GEKNAKTE BOMEN Inmiddels zijn daar al weer drie geknakte bomen aan de Willaelaan (schade circa 2400 euro) en de nodige vernielingen aan de verlichting in Park Scherpenzeel bijgekomen, waar vorige week nog een losgerukt lichtarmatuur (1595 euro) en een kapotte mast (975 euro) uit de parkvijver werd gevist. Zelfs de recent geplaatste proefopstelling voor nieuwe, vandalismebestendige, verlichting in het park bleek in Scherpenzeel niet veilig. Voor het begrip 'hufterproof' gelden in deze contreien kennelijk andere wetten.

WAT BEZIELT MENSEN? ,,Wat bezielt mensen om spullen van een ander moedwillig te vernielen?'' reageert beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid van de gemeente, Bertil Rebel, desgevraagd. ,,Is dat verveling? Is dat stoerdoenerij? We weten het niet. We vinden het jammer dat we als samenleving voor de kosten moeten opdraaien. Het geld dat hiermee is gemoeid, kan aan zoveel andere dingen worden uitgegeven. We vinden het tegelijkertijd ook jammer dat er zo weinig aangifte wordt gedaan van vernielingen of dat verdachte situaties bij de politie worden gemeld. Als dat wél zou gebeuren, kan de politie gerichter surveilleren en onderzoek doen'' pleit Rebel, die erop wijst dat meldingen ook anoniem kunnen worden gedaan via 0800-7000.29

ALERT De gemeente Scherpenzeel roept inwoners op om alert te zijn op vandalisme. Men wijst erop dat de gemeente opdraait voor de schade van vernielingen in de openbare ruimte. ,,Indirect betaalt iedereen daar dus aan mee.''

advertentie
advertentie