'Opvoeden draait om contact'

27 september 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De weken van de opvoeding staan in het teken van contact en waarom dit zo belangrijk is. ,,Een perfect thema, want opvoeden heeft alles te maken met contact" vertelt Mirjam Elferink van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook dit jaar is er een uitgebreid programma.

Joke van der Heide

De aftrap wordt gedaan op dinsdagavond 4 oktober met een theatervoorstelling in De Breehoek met de titel 'Buurvrouw! Voed je kind eens op!'.  Met veel humor komt aan de orde wat je kan zeggen tegen je buurvrouw als je ziet dat haar kinderen een loopje met haar nemen. En wat je kan doen als diezelfde kinderen of je eigen kinderen brutaal zijn tegen jou. De voorstelling laat ouders zien hoe zij hun kinderen een goede, stevige en positieve basis mee kunnen geven. Tijdens de voorstelling is er veel contact met de zaal.

CONTACTSPELLETJES Op woensdagochtend 5 oktober kunnen ouders en opvoeders onder begeleiding van kindercoach Anneke van de Pol meedoen aan het omdenkspel. Een spel waarbij je leert denken in kansen in plaats van in problemen. 's Middags organiseert de bibliotheek een lezing over mijn kind en sociale media. Voor kinderen een belangrijke vorm van contact. Voor ouders tips hoe dit mediagebruik leuk en veilig kan zijn.

Tijdens de bijeenkomst voor de ouders zijn de kinderen welkom bij de Spelenkar, ook in De Breehoek. Het wordt een uurtje lekker sporten met contactspelletjes als tikkertje, trefbal, estafette en stoeivormen.

Woensdagavond is er een workshop babymassage. Verloskundige Patricia Bult: ,,Alles rondom ons vak draait om contact. Dat begint al tijdens de controles in de zwangerschap en vervolgens het belangrijke eerste contact na de bevalling. In de workshop leggen wij uit hoe dit contact tussen ouders en kind verder versterkt kan worden door babymassage." 

Op vrijdag 7 oktober is er net als iedere eerste vrijdag van de maand voor ouders en opvoeders van jonge kinderen een speel- en deelochtend. Met deze keer een filmpje over contact maken met je kind. Op woensdag 12 oktober organiseert de bibliotheek met behulp van een app een speurtocht voor jong en oud langs allerlei locaties in Scherpenzeel. Dus neem je tablet of smartphone mee. De ouders van bijzondere kinderen organiseren op 26 oktober een avond in het Foort over goede contacten met artsen en hulpverleners.

OPVOEDCURSUS In de weken van de opvoeding worden ook diverse cursussen gestart. Op 11 oktober start de cursus Parent's Skills voor ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar. Een training van vier bijeenkomsten met oplossingsgerichte opvoedtips. Op 1 november start een training van drie keer over hoe je als ouders met Pittige Pracht Pubers het beste kunt omgaan. Tot slot start op 2 november een sociale vaardigheidstraining voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Een training voor contact maken en behouden met leeftijdsgenoten en je ouders. Met thema's als omgaan met boosheid, verlegenheid en pesten.De activiteiten zijn gratis toegankelijk en worden voornamelijk gehouden in het Foort. Voor meer informatie over de activiteit, tijden en vooraf aanmelden zie www.cjg.scherpenzeel.nl.

advertentie
advertentie