Bij de beesten af

27 september 2016 om 00:00 Nieuws

Het is de laatste tijd weer goed raak. Kapotgemaakte en te water gelaten lantaarnpalen in Park Scherpenzeel, zinloos afbreken van jonge bomen bij de Willaerlaan en klachten over Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die in het weekeinde het bedrijventerrein gebruiken als openbaar toilet. Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, werd er door CDA-voorman Johan Slappendel in een gemeentelijke vergadering ook nog gewag gemaakt van vernielingen rond Kulturhus De Breehoek, zowel door de aldaar bivakkerende groepen hangjongeren als door een rap aanfokkend leger konijnen.

'Hoe zit het met de handhaving?' wilde Slappendel ten aanzien van die laatste twee punten weten. Volgens wethouder en loco-burgemeester Henk Vreeswijk wordt voor beide problemen een oplossing gezocht. De politie en BOA zetten momenteel al hun overlegkwaliteiten in om twee rivaliserende groepen hangjongeren bij De Breehoek, wiens strijd al tot de nodige schade aan ruiten zou hebben geleid, uit elkaar te halen. Om een eind te maken aan de ondergravende activiteiten van het konijnenvolk wilde de wethouder wel ingrijpen met harde hand; hij voorzag  binnenkort wildschotel op het menu.

Voordat het jachtseizoen begint, ben ik maar snel een paar keer gaan posten bij De Breehoek om met eigen ogen te bekijken hoe het daar 'wemelt' van de konijnen. Nou, dat valt een beetje tegen; het CDA heeft meer kiezers kan ik u verzekeren. Tegen de avondschemering zag ik zo'n 20 tot 25 pluimstaartjes uit het - tegen de gevel aangeplante - struweel tevoorschijn komen. Het groepje huppelde vrolijk over en rond een soort vuilnisbelt die er inmiddels is gecreëerd door de aldaar frequenterende hangjongeren. Ook zonder dat er nog een konijn is geschoten, heeft de zijkant van De Breehoek al aardig wat weg van een oorlogsgebied. Het doet je afvragen welke populatie hier eigenlijk het veld moet ruimen.

In verhouding tot de bende bij De Breehoek lijkt de overlast van wildpoepende Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs op 't Zwarte (of nu in de volksmond Bruine) Land, ineens veel drukte om niets.  Ik zou zeggen plemp er (in navolging van ons onvolprezen hondenpoepbeleid) hier en daar een paar groene De-poo bakken neer. Poo is in de meeste Oost-Europese talen het woord voor poep. De afvalbakjes kunnen bovendien (naar voorbeeld van de welbekende depo-dogs) herkenbaar worden opgeleukt met een grappig prentje van een gehurkt zittende en opgelucht kijkende trucker. Verplicht elke zich aldaar in het weekeinde ophoudende chauffeur tot het bij zich hebben van opruimmiddelen zoals een schepje en een plastic zakje. BOA erop en klaar is Kees.

Nee, als gemeentebestuur zou ik grotere zorgen hebben over de vernielzucht die in dit dorp zo langzamerhand bij de beesten af is. Deze shit valt namelijk onder de noemer je eigen nest bevuilen. Iets wat de konijnen overigens, als enige groep, beslist niet verweten kan worden. Deze diertjes eten namelijk altijd hun eigen keutels op. Over een voorbeeldfunctie gesproken ...

advertentie
advertentie