'Contact leggen tijdens eten'

11 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

Maaltijdproject 'Schuif eens aan' 

Met 'Schuif eens aan' wordt een maaltijd, klaargemaakt door Boschzicht, in verenigingsgebouw Philalethes geserveerd. Het drietal dat de activiteit organiseert, wijst erop dat veel mensen in het dorp behoefte hebben aan samenzijn, aan een gezellig uitje. Joukje van den Bergh: ,,Op doordeweekse dagen kan het voor senioren best eenzaam zijn. Sommige mensen hebben niet zo'n groot kringetje. Juist voor die mensen biedt 'Schuif eens aan' een mooie opening."

Dat heeft ook te maken met de opzet van de gezamenlijke maaltijd. Op deze middag, de inloop is vanaf 16.30 uur, wordt er ook letterlijk aangeschoven. ,,Het is de bedoeling dat mensen aanschuiven aan de tafel en niet per sé naast hun partner of vrienden plaatsnemen", zegt Bea Liefting. Dat heeft volgens haar twee voordelen. ,,Ten eerste omdat het ontzettend leuk is om met onbekenden kennis te maken. We willen ontmoetingen stimuleren. Daarnaast komen er hopelijk mensen op af die misschien helemaal niemand kennen of randkerkelijk zijn. Door letterlijk aan te schuiven kunnen zij zich wat makkelijker mengen in het gezelschap."

Hoe groot is de drempel voor niet-gelovigen om naar een kerkactiviteit te gaan? ,,Misschien best groot", erkent Ank van Essen. ,,Randkerkelijken zijn vaak bekend met het geloof, maar om één of andere reden afgehaakt. Maar toch hopen we dat mensen komen, om anderen te ontmoeten, een gezellige maaltijd te nuttigen. We openen de maaltijd met gebed, maar verder houden we het bewust zo laagdrempelig mogelijk. We willen niemand afstoten."

NIEUWE INVULLING 'Schuif eens aan' is een nieuwe invulling van de ouderenmiddag, dat het drietal de voorbije jaren gezamenlijk organiseerde. ,,Als ouderencomité zagen we dat we dat animo terugliep. Meestal moesten mensen luisteren naar bijvoorbeeld een gastspreker die een thema behandelde. Mensen pakten het niet meer." Maar juist op aanraden van 'die sprekers' gingen de vrouwen overstag. ,,Dominee Bergshoeff en dominee Van Goch hebben ons echt gestimuleerd om de activiteiten anders in te vullen. Eten is namelijk een sociaal en gemeenschappelijk moment op de dag, voor veel gezinnen ook belangrijk. Dat geldt dus ook voor de wat oudere mensen. Met dit initiatief proberen we dat mogelijk te maken."

IEDERE MAAND 'Schuif eens aan' vindt iedere maand plaats. Volgende week woensdag is de primeur. Al ruim vijftig mensen hebben zich voor de maaltijd aangemeld. ,,Zoveel belangstelling hadden we niet verwacht. Wat ons betreft is het nu al een schot in de roos." Wie mee wil eten, kan zich aanmelden via de intekenlijst in Philalethes. Telefonische opgave is ook mogelijk via 033-2773090 (Bea Liefting), 033-2771012 (Joukje van den Bergh) of 033-2773951 (Ank van Essen). De kosten bedragen 5 euro.

advertentie
advertentie