Concert Caecilia in het donker

11 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Ze zagen er direct een uitdaging in toen het idee ontstond. Een concert geven in het donker tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober. Wilma Buisman en Irma de Leeuw, beide lid van muziekvereniging Caecilia hebben er zin in. ,,Het is wel even puzzelen hoe we de aanwijzingen van de dirigent in het donker kunnen zien. Maar daar hebben we al diverse ideetjes over"  vertelt Irma De Leeuw.

Janneke Hek

Burgemeester Ben Visser zal tijdens het concert vertellingen voorlezen en Caecilia verzorgt een concert met daarin sprookjesachtige muziek. De repetities zijn in volle gang. Af en toe gaat de verlichting uit om alvast te ervaren hoe het is. De dirigent is essentieel voor de muzikanten en zijn handbewegingen zullen op minimale wijze verlicht moeten worden. ,,We hebben al gedacht aan lichtgevende handschoenen, maar hier moeten we nog wat op verzinnen."

GEDOOFD ,,De entree is gratis en de setting is informeel. Bezoekers kunnen zitten maar ook in en uit lopen voor een consumptie of informatie, dus erg leuk om even met de kinderen langs te komen. Aan de Willaerlaan zal de straatverlichting worden gedoofd en zullen bezoekers op een sprookjesachtige manier met kaarslicht verwelkomd worden" vertelt Buisman.

Bij droog weer is het concert buiten, bij minder mooi weer wordt een tent geplaatst. De hapjes zijn in het thema van de vertellingen. ,,Een aantal leden van onze muziekvereniging is deze hapjes aan het bedenken. We hebben de taken goed verdeeld" lacht De Leeuw. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Nederlandse Provinciale Milieufederaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energieverspilling.

OUDERWETS DONKER Door heel Nederland doen verenigingen en instellingen mee en ieder doet dat op zijn eigen manier. Door licht uit te schakelen kun je weer eens ouderwets ´donker´ ervaren, iets dat in ons sterk verlichte landje nauwelijks meer mogelijk is.

Wilma Buisman van Caecilia heeft zich inmiddels verdiept in wat lichtvervuiling voor gevolgen heeft. Men heeft verbanden gevonden tussen slaapstoornissen en ernstige ziektes door lichtvervuiling. ,,En weet je dat het voor de dieren en planten niet goed is dat er zoveel kunstlicht is. Hierdoor gaan dieren later in winterslaap. Ook kunnen we zelf bijvoorbeeld minder goed de sterren en het melkwegstelsel zien. Wanneer is het nu nog echt donker in ons dorp?".

AANZET De dames hebben overleg gehad met de gemeente over het uitschakelen van de straatverlichting om het Caeciliagebouw. Rondom het muziekgebouw zal het daarom tijdens het concert donker zijn. ,,We hopen dat ons concert tijdens de Nacht van de Nacht de aanzet geeft voor andere verenigingen om volgend jaar ook iets te organiseren tijdens deze Nacht. Volgend jaar bestaat Caecilia 125 jaar en we zijn zelf al druk met de voorbereidingen hoe we dat gaan vieren".

Het concert van Caecilia is op 29 oktober vanaf 19.30 uur en wordt gehouden bij het muziekgebouw aan de Willaerlaan 86. De weg naar het muziekgebouw zal op natuurlijke wijze verlicht worden.

Meer informatie:

www.caecilia-scherpenzeel.nl .

advertentie
advertentie