Lichte toename sociale huurwoningen

18 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het aantal sociale huurwoningen in Scherpenzeel gaat, als het aan woningcorporatie Woonstede ligt, in de komende jaren licht stijgen. Volgens de prognose zal het huidige aantal van 608 woningen in 2021 gestegen zijn naar 732.

Woonstede-directeur Marian Teer was vorige week uitgenodigd om een presentatie te geven bij de informatieronde van de gemeenteraad. De raad moet binnenkort een oordeel geven over de kaders en uitgangspunten voor de prestatieafspraken die de gemeente voor 15 december met de woningcorporatie moet maken.

Woonstede heeft hiervoor inmiddels een voorstel aan de gemeente gedaan wat vorige week nader werd toegelicht.Marian Teer ging daarbij ook nog even in op de nieuwe wet- en regelgeving, waarin de voorrang voor eigen inwoners bij het passend toewijzen van sociale huurwoningen deels is komen te vervallen.

BEREIKBAAR Dit betekent dat 50 proecent van het woningbestand bereikbaar moet zijn voor inwoners van regio FoodValley, 25 procent voor 'vrije' vestiging van woningzoekenden uit het hele land en 25 procent gereserveerd mag blijven voor eigen inwoners.

Hoeveel animo er van 'buiten' is voor sociale huurwoningen in Scherpenzeel werd in de presentatie niet duidelijk. In het sociale woningbestand zijn er gemiddeld zo'n 30 tot 40 mutaties per jaar.

Het gemiddeld aantal reacties per woning bedraagt 12-13. Van de inschreven 800 woningzoekenden in Scherpenzeel zijn er volgens Woonstede slechts 85 actief.

Dat wil zeggen dat men meer dan 1 keer per jaar reageert op het aanbod. ,,Veel mensen hebben zich ingeschreven uit voorzorg'' concludeerde Teer.

NIEUWBOUW De groep woningzoekenden bestaat voor 43 procent uit starters en voor 57 procent uit doorstromers. Bijna 60 procent van de doorstromers is 50+. Zo worden volgens Woonstede bij de nieuwbouw aan de Gaslaan maar liefst 21 van de 30 nieuwe woningen bewoond door 50-plussers.

Waar kunnen bijvoorbeeld senioren met een inkomen boven de grens van 35.739 euro voor een woning terecht? Volgens Teer hebben de woningcorporaties een paar procent speelruimte bij de toewijzing van bijvoorbeeld zorgwoningen voor mensen die net buiten de inkomensgrenzen vallen.

In de regel is deze groep, waarvan de omvang en behoefte niet echt in beeld leek te zijn, echter aangewezen op koop of duurdere huur.

STATUSHOUDERS Onderdeel van de presentatie was ook de huisvesting van statushouders. De gemeente loopt daarin niet achter.

Zo werden in 2016 alle 25 toegewezen statushouders gehuisvest in 10 woningen. Over de jaren 2010 tot en met 2016 zijn er in Scherpenzeel zelfs wat meer statushouders onder dak gebracht dan toegewezen; 80 in plaats van de toegewezen 74.

Van verdringing van urgentiegevallen zou tot nu toe nog geen sprake zijn. ,,Ook mensen met een urgentieverklaring kunnen wij nog steeds binnen een redelijke tijd aan een woning helpen'', zo werd bevestigd.Zorgen over afname van het bestand door de verkoop van sociale huurwoningen deelde Woonstede niet. De gemeente heeft de corporatie in 2013 toestemming gegeven voor het uitponden van 53 woningen; daarvan is er volgens Teer in de afgelopen tijd slechts gemiddeld 1 per jaar verkocht.

advertentie
advertentie