Rubber

18 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

Korrels van versnipperde autobanden op de kunstgrasvelden. In de afgelopen week is er een ware mediahype over ontstaan. Er zouden kankerverwekkende stoffen uit kunnen vrijkomen. Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) meent dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn. Het tv-programma Zembla beweert echter dat de opzet van de onderzoeken van de RIVM 'onvoldoende zekerheid biedt' om dit te concluderen. De commotie heeft minister Schippers al doen besluiten om bij het RIVM in ieder geval nader onderzoek te gelasten.

In Scherpenzeel zijn de rubberkorrels te vinden op de velden van de beide voetbalverenigingen en het Cruijff-court aan de Omloop. De korrels zorgen ervoor dat het kunstgras dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt of stuitert en het veld beter geschikt is voor slidings. Eigenschappen die kennelijk minder van belang zijn bij andere balsporten, want de kunstgrasvelden van bijvoorbeeld de lokale hockey- en tennisvereniging zijn ingestrooid met zand. 

Overigens komt de commotie over de kunstgrasvelden precies in een periode waarin er in de voetbalwereld van allerlei kanten wordt gepleit voor een terugkeer naar de heerlijke geur van echt gras. Er wordt zelfs beweerd dat Nederland door zijn op kunstgras opgeleide voetballers in internationaal opzicht steeds verder achteruit boert. Of de belabberde optredens van het ooit zo bejubelde Nederlands elftal op de een of andere manier iets te maken hebben met de trend van kunstgrasvelden betwijfel ik trouwens. Kijkend naar de prestaties van Max Verstappen zou je eerder denken dat wat versnipperde autobanden op de velden de sporters vleugels zou moeten geven.

Maar zonder gekheid, dit soort aantijgingen inzake gezondheidsrisico's moeten natuurlijk nader worden onderzocht. Of het nadere onderzoek daadwerkelijk duidelijkheid gaat verschaffen, moet ik echter nog zien. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik in de krant word opgeschrikt door onderzoekresultaten die bepaalde consumpties of materialen aanwijzen als schadelijk voor de gezondheid. Ben je er net op gewezen dat rode wijn goed is om Alzheimer buiten de deur te houden, dan verschijnt er weer een ander onderzoek waarin het gebruik dringend wordt ontraden. Oftewel: gooi maar in mijn pet.

Zowel bij de gemeente als, naar verluid, bij de voetbalverenigingen is er met de nodige dorpse nuchterheid gereageerd op alle commotie. Voorlopig sluit men zich aan bij het standpunt van GGD en RIVM die momenteel geen aanleiding zien om direct te stoppen met het sporten op deze velden. Uiteraard gaat men de ontwikkelingen nauwlettend volgen en indien nodig tijdig actie ondernemen. Het advies van de RIVM om na het sporten op kunstgras met rubberkorrels goed te douchen en schone kleren aan te trekken, ziet sportwethouder Van Dijk niet als verborgen vingerwijzing. ,,Dat adviseren we elke sporter.''

advertentie
advertentie