Vogelkwekers Kunst en Vliegwerk hebben hooggespannen verwachtingen voor tentoonstelling

25 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Het is aftellen voor de jaarlijkse tentoonstelling van vogelvereniging Kunst in Vliegwerk in verenigingsgebouw Rehoboth in Renswoude. Bij de deelnemers aan de expositie in gebouw Rehoboth, eind volgende week, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Adriaan Hosang

Diverse liefhebbers hebben hun tentoonstellingsvogels al opgekooid om zo te wennen aan de tentoonstellingskooi. De vogels hebben daardoor even wat minder ruimte dan ze gewend zijn en ze verblijven dan tijdelijk ook niet in groepsverband in een volière. Tijdens die periode, in de aanloop naar de tentoonstelling, krijgen de vogels vaak ook extra aandacht.

RINGETJE Bijvoorbeeld via het vernevelen van de vleugels om de veren in goede conditie te brengen. En bij witte vogels, waaronder kanaries en rijstvogels, wassen eigenaren de veren.

Daarnaast is er extra aandacht voor de snavel, de pootjes, de nageltjes, een schone stuit en niet te vergeten het vogelringetje. De laatste moet voor de keurmeester goed leesbaar zijn.

Voordat de vogeltentoonstelling kan worden geopend, is er veel werk te verzetten. Dat begon al begin oktober toen de leden tijdens een ledenvergadering hun inschrijfformulieren konden inleveren.

Een spannende dag voor het bestuur, want dan wordt duidelijk hoeveel vogels er komen. ,,Als het even kan, hoop je dat het er meer zijn dan het jaar ervoor´´, legt voorzitter Heino Schut uit. ,,Maar dat is niet altijd even makkelijk. Niet ieder lid stuurt vogels in voor de tentoonstelling. Dat kan zijn omdat ze geen vogels hebben gekweekt of omdat men al die rompslomp niet op de hals wil halen.´´

Met gezamenlijke inspanning, inclusief een extra belrondje langs de leden met een verzoek om extra inzendingen, zijn er tijdens de show 216 vogels te zien, zegt Schut. ,,Meer is altijd nog mooier´'', voegt hij eraan toe.

De vogels worden dinsdag 1 november ingebracht en woensdag 2 november gekeurd. Donderdagavond 3 november is om 19.30 uur de officiële opening door de burgemeester en aansluitend kan de show worden bezocht. Dat kan ook op vrijdag 4 november van 14.00 tot 22.00 uur en zaterdag 5 november van 10.00 tot 16.00 uur.

advertentie
advertentie