Afbeelding
Foto: Samira Uddin/BDU

Scherpenzeelse politiek worstelt met afspraken Woonstede

1 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Hindert het ontbreken van een geactualiseerde woonvisie de gemeenteraad bij het stellen van kaders voor de nieuwe prestatieafspraken met woningcorporatie Woonstede? In de Opinieronde kwam er een college van VVD-raadslid Gerrit Dijkstra aan te pas om die vraag te beantwoorden.

EINDELOOS Dijkstra, in het dagelijks leven vestigingsdirecteur van een in studentenhuisvesting gespecialiseerde woningcorporatie, hoorde de eindeloos repeterende discussies over de woonvisie, tussen met name DS-commissielid Willem Schuur en wethouder Margo van de Fliert, als toehoorder op de publieke tribune aan, en besloot zich erin te mengen.

Volgens Dijkstra werd het belang van een actuele Woonvisie in de politieke discussie overschat. ,,Bij het stellen van kaders, waarmee het college met Woonstede moet gaan onderhandelen over de nieuwe prestatieafspraken, gaat het vooral om de voorwaarden die de raad daarin opgenomen wil hebben'', hield hij de vergadering voor.

VOORWAARDEN ,,Willen we het aantal sociale huurwoningen behouden of uitbreiden, hoe duurzaam moet er gebouwd worden, stellen we een grens aan het aantal huurwoningen dat de corporatie per jaar mag verkopen, eisen we dat Woonstede een huurwoning pas mag uitponden, nadat men daarvoor eerst een nieuwe heeft gebouwd, vinden we dat Woonstede de bedrijfsresultaten die men in Scherpenzeel behaalt ook in dit dorp moet herinvesteren of mag dat geld ook worden uitgegeven aan bijvoorbeeld een project in Ede? Een woonvisie is mooi, maar zegt helemaal niets over dit soort voorwaarden. Daarvoor is de raad aan zet.''

Als het aan de VVD ligt, gaat de raad ook nog eens kijken naar de circa 5 ton in reserve Volkshuisvesting. ,,Een woningcorporatie is een bedrijf; dat geld zou moeten terugvloeien in de kas van de gemeente'', aldus Dijkstra. De discussie over de prestatieafspraken zal worden voortgezet in de eerstvolgende raadsvergadering. Voor die tijd zal volgens de wethouder ook de actuele woonvisie beschikbaar zijn.

advertentie
advertentie