Jongerenraad 'schakel tussen jeugd en politiek´

1 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL ,,We zijn een schakel tussen de politiek en de jeugd van Scherpenzeel``, omschrijft voorzitter Patrick Mijnlieff de Jongerenraad Scherpenzeel.

De jongerenraad maakt zich hard voor belangen van de jeugd, zoals het organiseren van activiteiten, maar ook streden ze onlangs voor een nachtbus.

KLACHT De jongerenraad is een kleine zes jaar geleden opgericht op initiatief van Democraten Scherpenzeel. De reden was de klacht van jongeren dat ze zich niet of te weinig gehoord voelden door de lokale politiek. Ook vanuit de politiek wordt de jongerenraad gewaardeerd, omdat zij ´voeling´ heeft met de jeugd van het dorp.

,,We hebben de programma´s van de partijen nagekeken op beleid voor de jeugd. Daar schrokken we wel van. In sommige programma´s stonden de woorden jeugd of jongeren slechts eenmaal´´, vertelt Mijnlieff. Eens in de zes weken zit de jongerenraad met een van de politieke partijen om tafel om ideeën te delen.

JEUGDVRIENDELIJKHEID Onlangs hielden ze een enquête onder de jeugd over de jeugdvriendelijkheid van Scherpenzeel. De respons was redelijk. Er kwamen soms te ambitieuze, wensen uit naar voren, zoals een festival. Opvallend vond Mijnlieff dat de achterban van de jongerenraad nog steeds groeit.

,,Politiek is voor jongeren soms een ver-van-hun-bed-show. Door deze raad komt de politiek dichterbij. Onze ervaring is dat de politieke partijen echt naar ons luisteren en wat met onze adviezen doen´´.

Een goed voorbeeld daarvan is het plaatsen van straatverlichting rond het Cruyffcourt en de skatebaan.

DONKER ,,Vanuit de jeugd kregen wij de klacht dat het daar zo donker is en dat jongeren uit angst voor drugsactiviteiten niet graag naar de skatebaan gingen. Wij zijn er met wat leden van de jongerenraad een avond gaan zitten en concludeerden dat het er inderdaad erg donker is. Dit gaven we door aan de politiek. Binnen een maand stond er goede straatverlichting``, aldus de voorzitter.

[KRITISCHE BLIK De leden van de jongerenraad lopen met een kritische blik door het dorp en noemen dingen die hen opvallen in hun adviezen. Ook zetten zij social media, zoals Twitter en Instagram, in om aan te sluiten bij de jeugd. De raad bestaat op dit moment uit  Patrick Mijnlieff, Philip van Dijk, Merel van de Fliert, Bastiaan Verrips, Karin Elfes en Sven Lieman.

De organisatie voor het Scherpenzeelse scholendebat in mei of juni 2017 is een van de speerpunten van de raad op dit moment.

Hierbij geven leden van de politieke partijen van het dorp een presentatie op de basisscholen. Daarna volgen debatrondes tussen de leerlingen van groep 8. Hieruit komt per school het beste duo tevoorschijn. Zij strijden tegen elkaar in de finale.

DEBAT ,,We benaderen binnenkort de basisscholen om dit debat op te starten´´, aldus Mijnlieff. Op www.jrscherpenzeel.nl is meer informatie te vinden. Ook zoekt de jongerenraad nieuwe leden, deze kunnen zich via jrscherpenzeel@gmail.com aanmelden.

advertentie
advertentie