Oproep om enquête gezondheidsonderzoek in te vullen

1 november 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Inwoners van de gemeente Renswoude kregen 6 september een uitnodiging van de GGD om mee te doen aan een gezondheidsonderzoek. Inmiddels is al een groot aantal, van de 1.900 vragenlijsten, ingevuld en teruggestuurd. Om betrouwbare resultaten te kunnen krijgen, zijn er nog meer nodig.

MENING TELT ,,Heeft u de uitnodiging ontvangen en de vragenlijst ook al ingevuld? Hartelijk dank daarvoor, we zijn hier erg blij mee", aldus wethouder Van de Pol. "Heeft u nog geen tijd gevonden om de vragenlijst in te vullen? Dan roep ik u op dit zo snel mogelijk te doen, want uw mening telt. Zelf heb ik ook zo'n vragenlijst gehad en uiteraard ingevuld. Het is belangrijk dat iedereen die zo'n vragenlijst heeft ontvangen dat ook doet. Niet alleen de GGD ook wij als gemeente willen graag weten hoe gezond men zich voelt, waar knelpunten zitten, als het gaat om de gezondheid, de levenswijze van mensen, bewegen et cetera."

LANDELIJK BEELD Aan de hand van die uitkomsten kan men vervolgens nagaan of Renswoude overeenkomt met het landelijke beeld.

Dan moet wel 18 tot 20 procent van de inwoners meedoen aan de enquête. Omdat de GGD de gemeente meegedeeld heeft dat er nog te weinig respons was, hebben de wethouders Volksgezondheid hun inwoners nog eens verzocht om deel te nemen aan de enquête.

Van de Pol: ,,Echte knelpunten verwacht ik niet direct. Door de enquête wil men meer van inwoners te weten komen, een algeheel beeld krijgen. In de enquête komen niet alleen vragen voor over je leeftijd, burgerlijke staat en hoe je woont, maar ook vragen over je gezondheid, of je wel of niet langdurig ziek geweest bent en of je bijvoorbeeld problemen ervaart vanwege je gezondheid´´.

HULP NODIG Heb je hulp nodig? Kan je terugvallen op je sociale omgeving, mantelzorg, vrijwilligerswerk, zorggebruik? Voel je je veilig? De GGD wil ook weten hoe je ontbijtpatroon is, wel of niet rookt, alcohol gebruikt, beweegt, je bezigheden maar ook je lengte en gewicht", aldus Van de Pol.

,,Als gemeente gebruiken we de resultaten van dit onderzoek om de leefbaarheid in de gemeente te verbeteren.

Daarnaast worden activiteiten op maat ingezet om de gezondheid van onze inwoners te verbeteren. We willen dat iedereen zo lang mogelijk gezond blijft en zo goed mogelijk kan meedoen."

GEZONDHEIDSTIPS Inwoners die de digitale vragenlijst hebben ingevuld, kunnen na afloop van het onderzoek een persoonlijk leefstijlprofiel inkijken.

In het leefstijlprofiel worden, op basis van de gegeven antwoorden, tips gegeven voor een gezonde leefstijl.Hoe meer ingevulde vragenlijsten hoe betrouwbaarder de uitkomsten.

Van de Pol: ,,Wilt deelnemen aan het onderzoek, maar hebt geen vragenlijst gekregen, meldt u dan aan voor het burgerpanel. Dan krijgt u vier keer per jaar via internet een vragenlijst. Meldt u aan via: www.ggdru.nl/panel.

advertentie
advertentie