Op zoek naar energieambassedeurs in Scherpenzeel

15 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Iedereen kent er wel één: iemand die op verjaardagen vertelt over zijn handige energiebesparende gadgets of iemand die precies weet wat zijn energieverbruik iedere maand is. Naar deze mensen is de gemeente Scherpenzeel op zoek.

Janneke Hek

Teun van Roekel van het Energieloket Scherpenzeel komt graag in contact met energieambassadeurs. ,,Dit project is een regionaal initiatief en is bedoeld om mensen te stimuleren om energiezuiniger te worden. Ik ben op zoek naar mensen die graag meer willen doen met hun passie voor energiebesparing. Denk aan een presentatie geven in de bibliotheek, een kraampje bemensen tijdens de wintermarkt of simpelweg in je eigen omgeving meer vertellen over energie. Potentiele energieambassadeurs krijgen een uitgebreide cursus om hen voor te bereiden op hun taak. Die cursus start in december al, dus enthousiastelingen kunnen direct aan de slag gaan" legt Van Roekel uit.

VRAAGBAAK Sinds april 2016 is Van Roekel betrokken bij het Energieloket. In diverse plaatsen is hij vraagbaak voor mensen met vragen over energiebesparing, subsidies of leningen. ,,Iedere plaats geeft zijn eigen invulling aan het besparen op energie. Zo doet men het in Wageningen weer anders dan bijvoorbeeld in Barneveld. De Scherpenzeelse ambassadeurs kunnen er ook hun eigen draai aan geven. Je hebt als ambassadeur veel vrijheid. En ik kan de ambassadeurs helpen met tools zoals de energiebespaarkoffer of hen assisteren bij presentaties.´´

De invulling van het ambassadeurswerk is breed. Zo kan een ambassadeur die in het bestuur van een sportvereniging zit aandacht vragen voor besparing op bijvoorbeeld verlichting en verwarming van de sportruimtes. Of zoekt de ambassadeur het dichter bij huis en vertelt in eigen kring over wat er mogelijk is. Uiteraard is het aan de ambassadeur hoeveel tijd hij of zij er in steekt. Tijdens de cursus voordat de ambassadeur van start zal gaan, wordt hier meer over verteld. Ook is er aandacht voor gespreksvaardigheden.

ZONNEPANELEN De cursus start in december en zal waarschijnlijk in Veenendaal worden gehouden. Na een kennismakingsbijeenkomst volgen vier avonden van twee en een half uur waarbij alle ins en outs van het ambassadeurschap worden besproken.Van Roekel heeft een telefoonnummer voor allerhande vragen over energie. Veel vragen gaan vaak over subisidie op zonnepanelen of over duurzaamheidsleningen die sommige gemeenten verstrekken.

Scherpenzeel kent een dergelijke lening niet. ,,Het is belangrijk dat een gemeente uitstraalt dat zij waarde hecht aan bewust omgaan met energie. Dat zie ik bij de diverse gemeenten die ik begeleid. Betrokken ambtenaren maken een groot verschil. Maar daarnaast zijn de ambassadeurs van belang om het onderwerp laagdrempeliger bij de mensen te brengen.  Zo zie je vaak de nadruk liggen op zonnepanelen terwijl er ook bij het isoleren van je huis een mooie besparing mogelijk is" vertelt Van Roekel.

MEER INFORMATIE Meer informatie over het energieambassadeurschap kan men krijgen via energieloket@scherpenzeel.nl  of www.scherpenzeelwoontduurzaam.nl. 

Aanmelden kan bij de beleidsmedewerker Milieu van de gemeente Scherpenzeel, Hernand Martens, 033-2772324.

advertentie
advertentie