Leerlingen De Borgwal Renswoude 100 jaar terug in de tijd

15 november 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE  Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Borgwal gingen vrijdagmiddag even 100 jaar terug in de tijd.

Dat gebeurde in het kader van het project "Op stap met Aartje en Arie", onderdeel van het project ´Van Luchtkasteel tot dassenburcht´. Via dit project komen kinderen in aanraking met de natuur en de cultuur van de omgeving. Het kasteelbos vormt de basis voor de natuurlessen, die gegeven worden door Ria van de Bor, terwijl het cultuurgedeelte op school vorm kreeg via 29Ineke Dreschler, Selia Stutvoet, Jacqueline van Veen, Dikkie van den Brandhof en Gerda Vermeulen. De dames van de Historische Vereniging Oud-Renswoude hadden zich voor deze gelegenheid ook in de kledij van toen gehesen en dus ontbrak ook de mooie witte muts niet.

In het voormalige lokaal van Hummelhonk was er verder een leuke verkleedpartij. Je kon namelijk een leuk oud jurkje passen, een leuke blauwe kiel aantrekken, klompen passen of kijken of er voor jou een passende zwarte pet was.  Was dat allemaal gelukt, dan kon je daarna in een oud schoolbankje plaatsnemen of met een heel groepje verklede klasgenootjes op de foto.

Op het schoolplein konden de leerlingen zich uitleven met een hoepel en dus merken hoe lastig het was om dat ding vooruit te laten rollen.

De leerlingen waren ook druk bezig met schrijven, niet zoals tegenwoordig met een ballpoint of vulpen maar met de oude kroontjespen, die je steeds weer opnieuw in het inktpotje moest dopen.

Voorbeelden van hoe je dan vroeger bezig was met schrijven, lagen op de tafels. Daar lagen ook hele oude lesboekjes zoals "Leren Leezen" een uitgave van P. Noordhoff en 'Rekenen, oefeningen voor de Lagere School, een uitgave uit 1922.

Op weer een andere plek waren meisjes bezig met de was, gewoon in een teiltje op een wasbord met een borstel; wel even iets anders dan tegenwoordig, wanneer je alles in de wasmachine gooit. Ook het werk van de kruidenier in vroeger dagen werd gedemonstreerd en dus moest men eerst zelf z'n boontje doppen en kon je die dan even later keurig afwegen. Koffiebonen werden gemalen in die oude handkoffiemolens van vroeger en dat alles in het kader van het project Cultureel Erfgoed Renswoude. De leerlingen vonden het best aardig, ook leerzaam, maar zoals het tegenwoordig allemaal gaat -duidelijk veel makkelijker- had toch hun voorkeur.

advertentie
advertentie