OZB draagt bij aan behoud zwembad, sportaccommodaties en bieb

17 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Op donderdag 10 november stelde de gemeenteraad de begroting voor 2017 vast. Daarbij is ook besloten dat de Onroerende Zaak Belasting (OZB) met 16% stijgt. Hoe zit het nu eigenlijk met die OZB?

De gemeente is verantwoordelijk voor heel veel zaken. Om alle taken en verantwoordelijkheden uit te voeren, krijgt de gemeente een bedrag van het Rijk. Daarnaast is de OZB, betaald door de inwoners, de belangrijkste bron van inkomsten van gemeenten.

Wat doet de gemeente met dat geld? Heel veel zaken liggen vast. De gemeente moet zorgen voor goede jeugdzorg, wmo-voorzieningen, begeleiding van mensen zonder werk. Maar daarnaast is ook het onderhoud van wegen, groen, straatverlichting en riolering een belangrijke taak. Slechts een klein deel van het geld dat de gemeente tot haar beschikking heeft, kan 'vrij' voor andere dingen worden ingezet, zoals het zwembad, de sportvoorzieningen en de bibliotheek.

Dit zijn belangrijke voorzieningen voor de inwoners van Scherpenzeel. Bezuiniging op die voorzieningen zou betekenen dat ze verdwijnen. De fractie van de ChristenUnie vindt het belangrijk om deze voorzieningen voor Scherpenzeel te behouden, en vindt het te rechtvaardigen om hiervoor een kleine extra bijdrage van de inwoners te vragen.

Een kleine extra bijdrage... want tegelijk met de stijging van de OZB wordt de rioolheffing verlaagd. De verlaging van de rioolheffing compenseert voor een groot deel de verhoging van de OZB, zodat het totaal van de gemeentelijke lasten ca. 3% stijgt. Een 'gemiddeld' gezin zal in 2017 ongeveer € 25 meer betalen dan in 2016.

Met elkaar doen we ons best om de zaken in Scherpenzeel goed te regelen en daarnaast het voorzieningenniveau op peil te houden. Zodat wonen in Scherpenzeel betekent: aangenaam wonen in een levendig dorp.

advertentie
advertentie