Isoleren: dak, vloer of gevel?

23 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Goede woningisolatie heeft veel voordelen: meer comfort, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar kun je het beste beginnen met het isoleren van het dak, de vloer of de gevel? Of alle drie tegelijk? Inwoners van Scherpenzeel deden al persoonlijke ervaring op met de verschillende vormen van isolatie. Een ervan deelt hier zijn verhaal.

Bij veel woningen, vooral als ze vóór 1980 zijn gebouwd, verlies je in het stookseizoen behoorlijk wat warmte. Via het dak, de vloer, muren, ramen en kieren. Scherpenzeler Louis van Riel kan erover meepraten. Sinds 1998 bewonen hij en zijn vrouw Maasje een bungalow aan de Molenweg. Stapje voor stapje maakten ze hun huis zelfvoorzienend op het gebied van energie.

Uitstekende investering

Toen ze het huis eind jaren negentig betrokken, lieten ze meteen een zonneboiler installeren om te zorgen voor het warme water in huis. Een uitstekende investering, aldus Van Riel. Vijftien zonnepanelen volgden: vier in 2002 en nog eens elf in 2013. De gepensioneerde Scherpenzeler, als voormalig bankmedewerker gewend aan rekenen en vergelijken, is er buitengewoon tevreden mee. 'Vooral de nieuwste panelen leveren flink energie op. Sinds 2013 oogsten we zoveel zonnestroom dat we de panelen nu al voor bijna de helft hebben terugverdiend. Duurzaamheid loont gewoon!'

Sport

Stap voor stap werd het huis ook geïsoleerd. 'Dubbel HR++ glas in het hele huis, spouwmuurisolatie in de bijgebouwen,' vertelt Van Riel. 'Zo gingen we geleidelijk van energielabel E naar label B.' Energiemaatregelen nemen is voor hem eigenlijk vanzelfsprekend. 'We moeten de aarde voor de volgende generaties bewaren, niet opmaken. Maar energiebesparing is voor ons ook een sport geworden.'

Meer weten?

Heeft u vragen over de verschillende isolatiemaatregelen of de subsidie? Neem dan contact op met het energieloket van de gemeente via 06 10 73 12 61 of stuur een e-mail naar energieloket@scherpenzeel.nl. Het energieloket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website scherpenzeelwoontduurzaam.nl.

advertentie
advertentie