Lachsalvo´s niet van de lucht bij ´Broers erven beautysalon´

29 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Lachsalvo's waren niet van de lucht tijdens de voorstelling ´De erfenis van tante Bella´ van Amateur Toneel Scherpenzeel vrijdag 25 november. Het publiek genoot van de avonturen van twee broers die een beautysalon erven van hun tante Bella. Benen harsen, zonnebanken, een neushaarwax en gezichtsmaskers, de broers regelden het.

Janneke Hek

Het decor van het blijspel bestond uit een wat gedateerde beautysalon. De twee broers, Albert (Bert Veldhuizen) en Berend (Ben Hagen) Duursma, erven de salon van hun tante Bella, met wie ze weinig contact mee hadden. Ze omschrijven haar als een 'tang'. De broers, uitgedost met zwarte snor, werken als schilder en timmerman. Ze hebben geen kaas gegeten van het runnen van een schoonheidssalon. Nadat blijkt dat er geen personeel is waaraan ze het werk kunnen overlaten, moeten ze zelf hun klanten behandelen. Hun plan is de zaak draaiende te houden, tot die na een opknapbeurt verkocht kan worden.

MANHAFTIG De eerste klant is mevrouw van Dreuten (Barbara Boers), een bekakte dame die graag diverse schoonheidsbehandelingen wil ondergaan, om haar man Frederik-Willempje te verrassen. De broers hebben geen benul van hoe of wat, maar gaan manhaftig aan de slag met een ´hot stone massage´, met keien uit de voortuin verwarmd met een gasbrander.

Een klant die wel gecharmeerd is van broer Berend, Dora Veendijk (debutante Lavinia Hut) komt voor een speciale klus, een bikiniwax. Hier krijgen de broers het warm van.

Gelukkig komt er hulp in de vorm van stagiaire Suzan Beenstra (Brigitte Osnabrugge). Zij redt de broers uit moeilijke situaties. 

DONKERROOD Omaatje Neeltje Bakker (Henny van Ruler) wil graag onder de zonnebank. Broer Berend weet echter niet hoelang ze eronder moet en vergeet haar er uit te halen. Met een donkerrood verbrande Neeltje tot gevolg. De remedie hiervoor is volgens Albert een modderbad. Hij haalt een kruiwagen grond tussen de begonia's vandaan en plonst hier het omaatje in.

Op het moment dat een onbekend nichtje uit Canada opduikt, met de naam Wiepie Dijkstra (Iris Uittenboogaard), wordt het voor de broers een stuk ingewikkelder. Om te voorkomen dat zij ook wil delen in de erfenis, verzwijgen de broers dat tante Bella overleden is. Hiervoor steekt Albert zich in de kleding van tante Bella. Compleet met pruik en hakschoenen verschijnt hij in de beautysalon. Opgeblazen ballonnen doen dienst doen als boezem. Greet Ruiters (debutante Dianta Legemaat) komt om haar benen te laten harsen.

ERFENIS Leo Koolstronk (Arjen Visser) is de man die de styling van de salon op zich neemt. Wanneer een statige heer, Bastiaan Nikkelvest (Hein Vonk), zijn opwachting maakt in de salon en naar de broers vraagt, vrezen de Duursma's voor hun erfenis.

Uiteindelijk blijkt het mee te vallen. Het Canadese nichtje weet achteraf allang dat tante Bella overleden is en is vooral uit op het serviesgoed, Albert vindt het werk in de beautysalon zo leuk dat hij graag het serviesgoed voor de salon ruilt met Wiepie. Berend gaat er vandoor met de oude opoefiets van tante Bella.

Zaterdag 26 november voerde Amateur Toneel Scherpenzeel de voorstelling nogmaals op.

advertentie
advertentie