Groep 8 Borgwal doet mee aan Mediamasters

6 december 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Leerlingen van groep 8 van Christelijke Basisschool De Borgwal maakten een week lang opdrachten die te maken hadden met bijvoorbeeld privacy, cyberpesten, programmeren, betrouwbaarheid van bronnen en het zelf gebruik maken van media.

Dit deden de leerlingen voor Media Masters 2016. Tijdens de Week van de Mediawijsheid hebben de leerlingen ook meegedaan aan het mediawijsheidspel MediaMasters.

Een week lang waren ze dagelijks aan de slag met MediaMissies. MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, en heeft tot doel alle leerlingen in groep 7 en 8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

SPELDAG MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Leerlingen worden vijf dagen uitgedaagd om de hoofdrolspelers te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis zogeheten MediaMissies volbrengen. Vragen en opdrachten maken over thema's op het gebied van mediawijsheid, die aangeleverd werden door de netwerkpartners van Mediawijzer.net.

MEDIAWIJZER Tijdens deze opdrachten moesten leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en het eigen mediagedrag onder de loep nemen. Zo werden zij met én van elkaar mediawijzer. Ze waren kritisch bezig.

Na afloop van de week, waarin MediaMasters centraal stond, is juf José Fredrikze tevreden. ,,Je zag dat men er echt mee bezig was. Men bekeek meerdere bronnen.

Je zag de kinderen ook berichten filteren. Ze hebben geleerd om berichten niet klakkeloos aan te nemen en onderzochten dingen. Iets wat men misschien voor die tijd niet deed.

VERANTWOORDELIJK Ze zochten naar betrouwbare informatie en leerden hoe je een blog kon maken", aldus José Fredrikze. ,,De leerlingen hebben met elkaar, maar ook met ouders, gepraat over wat wel en wat niet online mag en kan. Ze hebben ook geleerd zelf verantwoordelijk te zijn voor wat ze maken.´´

ZEGGENSCHAP Daarnaast weten ze dat ze zelf zeggenschap hebben over het online zetten van bijvoorbeeld foto's op internet. Tegenwoordig gebeurt het nog wel eens dat foto's, vaak van meisjes, ongewild op Facebook worden geplaatst. Dat kan hele vervelende gevolgen hebben.´´

OVERAL Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games en smartphones: media zijn overal en iedereen maakt er gebruik van.

De leerlingen moesten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de opdrachten tot een goed einde te brengen.

Tijdens MediaMasters werden bestaande kranten, tv-programma's, websites en sociale media meegenomen in het verhaal. Op die manier vervaagde de scheidslijn tussen realiteit en fictie en kwamen de mogelijkheden en risico's van media erg dichtbij.

Na afloop mocht elk kind zichzelf MediaMaster noemen.

advertentie
advertentie