Kerstmarkt bij Abrona Hofstede Ruwinkel: Vuurkorven en geur van erwtensoep

13 december 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Kerstmuziek klinkt uit de grote boxen, hier en daar staan vuurkorven en de geur van erwtensoep komt je tegemoet. Zaterdag 10 december hield Abrona Hofstede Ruwinkel de jaarlijkse kerstmarkt.

De cliënten begonnen al weken geleden met de voorbereidingen voor dit evenement. De auto's van de bezoekers werden her en der gedirigeerd waarna het bezoek aan de kerstmarkt kon beginnen. De cliënten van Abrona hadden diverse kerstsnuisterijen zelf gemaakt. Zo zag men kaarsen in verschillende kleuren, beschilderde planken die een sneeuwpop voorstelden en ook vogelvoederhuisjes. Kerststallen met een rieten dak, hangers voor in de kerstboom, waxinelichthouders van hout en gekleurde herten. De kraampjes boden een aantrekkelijk aanzicht. Rond een vuurkorf waren zitplaatsen gecreëerd waar men van het vuur kon genieten. Een van de cliënten heette iedere bezoeker welkom. De kerstmarkt was vooral bedoeld voor familie en vrienden van de cliënten.

EVEN ONTDAAN Een van de begeleidsters vertelt: ,,Vrijdag hebben we alles voor de kerstmarkt klaargezet en versierd. Zelfs cliënten die normaal op vrijdagmiddag vrij zijn, bleven helpen bij het versieren. Toen er een kerstboom om viel, waren sommigen daar even ontdaan van. Maar met elkaar hebben we het weer in orde gemaakt. We doen het echt samen, begeleiding en cliënten. Iedereen die hier woont, heeft zijn of haar eigen wensen wat ze willen bereiken, samen proberen we zover mogelijk te komen. Zo organiseerden we eens een survivalnacht met de cliënten. Dat was een bijzondere ervaring. Onder een zeiltje slapen in het bos. En 's morgens was iedereen al vroeg op en actief bezig om het ontbijt voor te bereiden. Zo mooi om te ervaren".

TOKHOK Binnen in het 'Tokhok', de koffiekamer, zit het gezellig vol. Er worden porties erwtensoep opgeschept en verse appelflappen en frikandelbroodjes uit de oven gehaald. Ook honden zijn zichtbaar welkom bij Abrona, diverse familieleden hebben hun viervoeter meegenomen. En ook kinderen zijn van de partij tijdens deze jaarlijkse kerstmarkt. Menige bezoeker brengt ook even een bezoekje aan de paardenwei achter het gebouw. Op het binnenplein staat een opgetuigde kerstboom en een vuurkorf. Twee banken staan er uitnodigend naast.

Abrona Hofstede Ruwinkel is een woonboerderij die bestaat uit 4 woongroepen. Iedere woongroep heeft 6 appartementen met een keukentje en een aparte douche en toilet. Daarnaast beschikt iedere woongroep over een aantal gemeenschappelijke ruimten waaronder een woonkamer en een tuin. Bij Hofstede Ruwinkel wonen mensen met een licht verstandelijke beperking met (zeer) ernstige gedragsproblemen.

advertentie
advertentie