Gemeentehuis en bieb worden (nog) niet verkocht

17 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Wie de krantenkoppen leest zal verwachten dat het gemeentehuis en de bibliotheek van de gemeente Renswoude verkocht zullen worden. Hoewel de kans groot is dat de verkoop doorgaat, zijn de krantenkoppen echter voorbarig.

Het grootste bezwaar tegen het plan is dat er een gebouw van vier verdiepingen hoog wordt gerealiseerd. Door hoogbouw wordt het zicht op het Dorpsplein ontnomen. Bovendien passen dergelijke grote gebouwen niet bij het dorpse karakter van Renswoude. Volgens de plannen wordt het huidige gemeentehuis een woonhuis en werkplaats. De traditionele functie van het gemeentehuis gaat met dit plan dus verloren. Tot slot is het maar de vraag of de gemeente hier financieel op vooruit gaat of dat de 'voordelen' slechts boekhoudkundig zijn.

Tijdens de raadscommissievergadering van 14 december, werden mogelijke alternatieven voor de nieuwe plannen naar voren gebracht. Zo zou het gemeentehuis verplaatst kunnen worden naar de brandweerkazerne of tegenover het eerstelijnsgezondheidscentrum aan de Taets van Amerongenweg. Een andere mogelijkheid is om het Dorpsplein (voorlopig) onbebouwd te laten en alleen het gemeentehuis te renoveren.

De ChristenUnie is de enige partij die zich tot zover tegen de komst van het nieuwe gemeentehuis op het Dorpsplein heeft uitgesproken. Het voorstel van het college stuurt te veel één richting op vindt de ChristenUnie. Zo is het verschil tussen de opties renovatie of nieuwbouw, als van eenzelfde afschrijvingstermijn wordt uitgegaan, geen €23.000, maar €70.000 per jaar. Over de eerste tien jaar is dit een verschil van €700.000. Daarnaast is niet aan de Renswoudenaren gevraagd of men graag een gemeentehuis op het Dorpsplein wil hebben. De ChristenUnie vraagt zich daarom af of het plan wel voldoende steun geniet bij Renswoudenaren. Wij denken van niet.

'Laat de Renswoudenaar ons maar vertellen wat hij of zij graag wil', zegt fractievoorzitter Sander van 't Foort. Op de Facebookpagina van de ChristenUnie staat een enquête. Als blijkt dat een overduidelijke meerderheid voorstander is van renovatie van het huidige gemeentehuis, dan zullen wij voor renovatie pleiten. Als blijkt dat men liever een alternatieve locatie wil, dan hebben wij al een ondernemer bereid gevonden die graag met een alternatief voorstel wil komen. Hoe dan ook, mensen moeten eerst gehoord worden', aldus de fractievoorzitter.

Inwoners van Renswoude worden opgeroepen om hun stem te laten horen. Dat kan via: www.facebook.com/ChristenunieRenswoude

advertentie
advertentie