Centrumvisie Scherpenzeel: 'Snel aan de slag in dorpshart'

20 december 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De gemeenteraad heeft vorige week niet alleen de centrumvisie vastgesteld, maar ook het uitvoeringsbudget voor de komende twee jaar in een ruimer jasje gestoken. Alle fracties drongen erop aan om daarmee zo snel als mogelijk is aan de slag te gaan en een aantal praktische verbeteringen te realiseren.

Het doel van de visie is om op verschillende vlakken de aantrekkelijkheid van het centrumgebied te vergroten om zo bestaande ondernemers en bezoekers te behouden en nieuwe ondernemers en bezoekers te trekken. In de visie wordt het centrum bekeken vanuit drie thema's, te weten mobiliteit, voorzieningen en sfeer & beleving. In het collegevoorstel werd de raad gevraagd de reserve van het bestaande Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) van 195.000 euro te bestemmen voor het uitvoeringsprogramma van de centrumvisie en daaruit een bedrag van 90.000 euro euro beschikbaar te stellen voor de realisatie van een aantal maatregelen in 2017.

Het ging hierbij om onder meer het opstellen van een inrichting- en uitvoeringsplan voor de openbare ruimte, het opstellen van een inrichtingsplan verkeersveiligheid Dorpsstraat, het vervangen van fietsrekken in het centrum, het verwijderen van de rammelstrook op de Marktstraat, het creëren van ontmoeting- en rustplekken en de plaatsing van een digitaal kombord voor allerlei aankondigingen bij de entree van het dorp.In de commissievergadering had de politiek al laten weten vooral vaart te willen zetten achter het nemen van praktische maatregelen. In vervolg hierop werden zowel door de fractie van de SGP als door GBS amendementen ingediend om dit te bewerkstelligen. Waar het amendement van GBS zich vooral richtte op een wijziging van prioriteiten en het laten vervallen van een aantal zaken, bepleitte de SGP om het gehele bedrag van 195.000 euro uit de reserve GVVP in één keer beschikbaar te stellen om haast te kunnen maken met het uitvoeringsprogramma. Zwankhuizen wees erop dat de inrichting van de centrumroute op korte termijn verbetering behoeft en praktische maatregelen die weinig tot geen extra onderzoek vergen de voorkeur moeten krijgen. Zo zouden verbeteringen op het gebied van laden en lossen, het vervangen van hinderlijke obstakels (muurtjes) op de Dorpsstraat, de aanpak van het hinderlijk kruispunt bij Aldi en Verwoerd, het aanbrengen van oversteekplaatsen en het uitzetten en creëren van looproutes een hogere prioriteit moeten hebben.Een dekkingsplan voor de structurele lange termijn maatregelen kon wat hem betreft wel bij de eerstvolgende kadernota worden gepresenteerd.

De raad ging uiteindelijk unaniem mee in het voorstel het volledige budget van 195.000 euro beschikbaar te stellen voor allerlei maatregelen in 2017 en 2018. Een tweede amendement van GBS om het voornemen tot het weren van landbouwverkeer uit het centrumgebied ongedaan te maken kreeg geen steun van de raad, hoewel werd erkend dat overlast en schade aan wegen niet alleen aan landbouwverkeer maar ook aan ander zwaar (bouw)verkeer kan worden toegeschreven.

advertentie
advertentie