Prinses Irenelaan betrokken bij vluchtelingen

20 december 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Samen met andere buurtbewoners  zet Sylvia Verduin zich vrijwillig in voor de vluchtelingen die bij hen in de Prinses Irenelaan zijn komen wonen. ,,Wanneer je vindt dat je nieuwe buren hun voortuin niet netjes houden, leen ze dan je tuingereedschap uit" vat ze haar mentaliteit samen.

Inmiddels wonen er vijf gevluchte gezinnen in haar buurt. Met hen deelt zij lief en leed. Onlangs stond ze een barende vrouw bij, die opzag tegen haar bevalling in het ziekenhuis. Verduin is kraamverzorgster en ze geeft babytherapie. Bij het gezin waar ze het meest bij betrokken is, kraamde ze toen er een baby werd geboren. ,,En uitleggen hoe een borstkolf werkt aan een vader met een beperkte kennis van onze taal die dan de werking van zo'n apparaat aan zijn vrouw uit moet leggen, leidde bij ons drieën tot een lachbui" vertelt ze.Het communiceren gebeurt vooral met handen en voeten.

TAALCURSUS Inmiddels hebben de meeste gezinnen een begin gemaakt met de verplichte taalcursus. Sommige vluchtelingen spreken al redelijk Nederlands.

Het gaf wel enige onrust in de buurt toen bekend werd dat er diverse vluchtelingen zouden komen. Een bijeenkomst met onder meer politie, gemeente en woningbouw gaf wat rust. Inmiddels zijn de gezinnen opgenomen in de straat. Er wordt voor elkaar gekookt, men helpt met bijvoorbeeld het voorbereiden van een sollicitatie of leent het speelgoed van de kinderen uit.

Verduin is praktisch ingesteld en heeft haar buren met een rommelige voortuin voorgesteld om haar bladhark te gebruiken. Daarna legde ze uit waar de kliko voor dient. ,,Het initiatief zal niet vanuit hen komen om contact te leggen, dat zit niet in hun cultuur. Maar wanneer je bij hen aanbelt, word je altijd gastvrij welkom geheten en mag je bijvoorbeeld mee eten".

Integreren is volgens Verduin niet alleen een kwestie van een inburgeringscursus volgen. ,,Je kunt deze mensen helpen door ze over Nederlandse gewoontes te vertellen en ze bij je binnen te vragen. Zij zijn ook nieuwsgierig naar ons en hoe wij leven. Zo neem ik regelmatig een vluchtelingengezin mee naar evenementen in het dorp zoals Koningsdag of een concert".

ACCCORDEON Onlangs nam ze Maria mee naar een repetitie van het koor waar Verduin bij zingt. Deze vrouw speelde in haar thuisland accordeon. ,,Toen ze op een accordeon van ons koor speelde, zag je zoveel emoties bij haar" denkt Verduin terug.Regelmatig komt er een bus in de Prinses Irenelaan die daar Arabische spullen en voedsel verkoopt. De eerste keer keek de buurt wat vreemd op, nu gaan ze zelf ook even een kijkje nemen in de wagen naar het aanbod. ,,Zo ervaar je hoe het voor vluchtelingen is om in Nederland in de supermarkt rond te lopen. Al die onbekende producten".

TRAUMA´S BIJ BABY´S Verduin is babytherapeute en behandelt onder meer (geboorte)trauma's bij baby's. Ook behandelde een baby met oorlogstrauma's. ,,Dat was heftig. Je krijgt tranen in je ogen van sommige vreselijke verhalen over hun thuisland en de situatie daar. En ook baby's krijgen daar zelfs in de buik van hun moeder het nodige van mee".

advertentie
advertentie