Begrotingsfout zit VVD dwars

24 januari 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL De fractie van de VVD neemt geen genoegen met het herstellen van een foute berekening van de OZB opbrengsten van niet-woningen in de begroting door het toepassen van een correctie in de eerstkomende Financiële rapportage (Firap). In hun schriftelijke vragen aan het college speculeert men zelfs op het doen van een melding hierover aan de provincie.

De fout, waardoor er circa 72.000 euro teveel aan opbrengsten uit de OZB niet-woningen in de begroting blijkt te zijn opgenomen, kwam kort geleden ook aan het licht door vragen van de VVD-fractie. In het boekjaar 2015 is er een inhaalslag geweest voor de OZB niet-woningen over het belastingjaar 2014. Dit had te maken met een correctie over de te weinig opgelegde OZB in 2014. De raming van de extra inkomsten hieruit in 2015, circa 22.000 euro, is vervolgens  echter ten onrechte ook opgenomen in de begrotingen van de jaren daarna.De fout heeft volgens het college geen gevolgen voor de tarieven die in de nieuwe belastingverordeningen zijn verwerkt. Deze tarieven zijn correct evenals de verzonden aanslagen. Bedrijven hebben dus niet teveel OZB betaald.Het college heeft de raad inmiddels laten weten de cijfers te zullen corrigeren in de 1ste Financiële rapportage (Firap) van 2017 en bij het opstellen van de Kadernota 2018-2021. De VVD is het hiermee echter niet eens. Men beoordeelt dit als het politiek onder het tafelkleed vegen van het probleem. De partij wijst erop dat er toch al sprake was van een redelijk kritieke begroting waarvan het nog maar de vraag is of deze door de provincie als 'sluitend' wordt aangemerkt vanwege de inzet saldi uit grondopbrengsten en een greep in de algemene reserve. Indien de provincie hiermee niet akkoord gaat zou de gemeente mogelijk in aanmerking komen om onder zogenaamd repressief toezicht te worden gesteld.

De misser van 72.000 euro betekent volgens de VVD dat de gemeente inmiddels geen sluitende begroting meer heeft. ,,Alleen 2017 is na deze correctie nog net positief, de jaren daarna duiken we er onder'', aldus de fractie die in het kader van hun controlerende taak overweegt om de provincie als toezichthouder hiervan op de hoogte te gaan stellen.

,,Wat extra toezicht door de provincie is misschien wel op z'n plek.''

Het college wijst erop dat er met de aangekondigde positieve effecten van de septembercirculaire wel sprake zal zijn van een structureel sluitende begroting. Daarom ziet men op dit moment geen urgentie om bestuurlijk hierover in contact te treden met de provincie.

Wel meldt men de VVD desgevraagd geen bezwaar te hebben tegen een melding van de fractie richting de provincie.

advertentie
advertentie