Scherpenzeel krijgt pluim provincie

24 januari 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland gaf onlangs een groot compliment aan Scherpenzeel. Er zijn namelijk achttien statushouders meer gehuisvest in Scherpenzeel dan de taakstelling vroeg.

Marije Bangma, communicatieadviseur bij de gemeente Scherpenzeel: ,,We zijn blij met dit mooie compliment. Het succes is ook te danken aan het feit dat in Scherpenzeel vooral gezinnen worden gehuisvest en relatief een fors aantal gezinsherenigingen heeft plaatsgevonden".

TAAKSTELLING De taakstelling voor het eerste halfjaar van 2017 is acht te huisvesten vergunninghouders. Voor het tweede halfjaar is de taakstelling nog niet bekend. De taakstelling voor dit jaar is afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat in Nederland een verblijfsvergunning krijgt en zal naar verwachting lager liggen dan in 2016. ,,Met het COA hebben wij overleg over het aantal statushouders dat gedurende 2017 gekoppeld wordt aan Scherpenzeel. Hoe de populatie nieuwe vergunninghouders is samengesteld, kan niet vooraf worden gezegd. Het streven is om gezinnen in Scherpenzeel op te nemen, omdat huisvestingsmogelijkheden voor alleenstaanden beperkter zijn".

Het huisvesten van vergunninghouders gebeurt in Scherpenzeel in de woningen van de woningcorporaties. Spreiding over Scherpenzeel is een punt van aandacht. Wel is het zo dat op het moment van koppeling van nieuwe statushouders alleen die woningen in beeld zijn die op dat moment leeg staan of leeg komen.

GROTE BEREIDHEID De gemeente Scherpenzeel, Vluchtelingenwerk en de woningcorporaties merken dat er een grote bereidheid van de Scherpenzelers is om de nieuwe buurtgenoten te helpen. ,,Natuurlijk zijn er ook af en toe spanningen als er bijvoorbeeld in een straat kort achter elkaar meerdere gezinnen worden gehuisvest of als blijkt dat men andere gewoonten heeft dan we in Nederland gewend zijn. Het is fijn dat deze zaken tot nu in goed overleg met alle betrokkenen op een acceptabele manier konden worden opgelost".

Ook VluchtelingenWerk geeft de gemeente Scherpenzeel een compliment. Peter van Zoeren, teamleider VluchtelingenWerk Oost Nederland: ,,Wij zijn enorm trots dat Scherpenzeel in het afgelopen jaar een nieuw thuis heeft kunnen bieden aan mensen die hun land hebben moeten ontvluchten vanwege oorlog en ellende. Vanwege deze hoge instroom in Scherpenzeel hebben de vrijwilligers van VluchtelingenWerk keihard gewerkt om de vluchtelingen in Scherpenzeel te helpen met het opbouwen van een toekomst in Nederland".

INZET SAMENLEVING Vanuit het Steunpunt Vrijwilligerswerk is het positieve geluid dat verschillende statushouders zich inzetten in de Scherpenzeelse samenleving. Zo komt men statushouders tegen bij de voetbalverenigingen en in het Huis in de Wei. Het steunpunt Vrijwilligerswerk Woudenberg en Scherpenzeel geeft dinsdag 31 januari in de Breehoek een cursus 'Omgaan met verschillende culturen'. Opgave via het Steunpunt, m.bergstra@steunpuntscherpenzeel.nl.

advertentie
advertentie