Brandweer rukt minder uit

31 januari 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het aantal uitrukken van de brandweer is in 2016, ten opzichte van de vorige jaren, verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers die onlangs zijn gepresenteerd door de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) waarvan de post Scherpenzeel deel uitmaakt.

Door Margreet Hendriks

De Scherpenzeelse brandweer moest in 2016 in totaal 49 in actie komen. In 15 gevallen ging het om brand, 14 keer was er sprake van een reactie op een automatische brandmelding via het Openbaar Meld Systeem (OMS) en 9 keer rukte de brandweer uit voor een incident wat verband hield met gezondheid. Bij de overige uitrukken ging het om dienstverlening (1), leefmilieu (4), ongeval (4) en verkeer (2).

OPKOMSTNORM Van de in totaal 49 uitrukken was er 12 keer sprake van normgerelateerde meldingen. Daarbij was de brandweer in 8 gevallen aanwezig binnen de opkomstnorm van 8 tot 10 minuten (67%). Dit percentage ligt iets boven de regionale score op het gebied van de opkomstnorm, die bij de VGGM op 60% uitkomt.

Volgens de VGGM heeft brandweer Nederland nader onderzoek gedaan naar de wettelijk vastgelegde tijdsnormen voor en vastgesteld dat de objectgerichte opkomsttijden achterhaald zijn. Zij hebben een werkwijze ontwikkeld waarbij per gebied zal worden beoordeeld wat het overheersende risico is. In dat risicogebied moet de brandweer er binnen bepaalde tijd zijn. Gaat het bijvoorbeeld om een buitengebied met veelal vrijstaande woningen, dan zal de brand beperkt blijven tot de betreffende woning en is de kans op uitbreiding naar naastgelegen woningen klein. Terwijl bij een ingebouwde portiekwoning, met maar één vluchtweg, de kans op uitbreiding van brand naar omliggende paden erg groot is.

OBJECT EN GEBIED Daarom heeft men een alternatief voor de huidige objectgerichte opkomsttijden ontwikkeld, namelijk gebiedsgerichte opkomsttijden. Oude binnensteden (woningen, publieksgebouwen, kantoren, scholen) en gebouwen voor niet-zelfredzame personen (verpleeghuizen, portiekwoningen en flatgebouwen hoger dan 20 meter) worden in dit systeem beoordeeld als risiconiveau 1 met daaraan gekoppeld een opkomsttijd van 4- 10 minuten. Voor woningen en gebouwen voor zelfredzame personen zou dan een opkomsttijd moeten gaan gelden van 7 tot 13 minuten. In het geval van verspreid liggende woningen en gebouwen zou de opkomsttijd verruimd kunnen worden naar 12 tot 18 minuten. Het model moet overigens nog nader worden uitgewerkt en in wetgeving worden verankerd. Dit laatste zal naar verwachting nog een aantal jaren op zich laten wachten.

AED-NETWERK Het aantal First Responder uitrukken van de brandweer is volgens de VGGM regionaal gezien vrij stabiel. Ervaringen uit eerdere jaren laten volgens de VGGM zien dat in circa 50% van alle reanimaties waarbij de brandweer als eerste ter plaatse komt een positief resultaat (met herstelde hartcirculatie aankomen in het ziekenhuis) oplevert. Met betrekking tot het AED-netwerk in de gemeente Scherpenzeel adviseert de VGGM om de hier aanwezige AED-apparaten breder toegankelijker te maken en het aantal burgerhulpverleners, naast de brandweer, uit te breiden. Een voorstel hiervoor wordt momenteel door het college voorbereid.  

advertentie
advertentie