Ophef over 'brommerhufters' in Scherpenzeel

21 februari 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Een schokkend dashcamfilmpje dat vorige week verscheen op onder meer de website van dagblad De Telegraaf is in het dorp het gesprek van de dag. Op het filmpje is te zien hoe twee jeugdige bromfietsers met extreem hoge snelheid door (het centrum van) Scherpenzeel scheuren.

,,Levensgevaarlijk' concludeert Gijsbert Termaat, verkeersexpert van De Telegraaf, in het filmpje. De dashcam registreert hoe twee kamikazepiloten met snelheden van tegen de 100 kilometer per uur over de provinciale weg razen, auto's inhalen op de Dorpsstraat en met gierende banden door de bochten gaan. Ter hoogte van De Witte Holevoet lijkt het helemaal fout te gaan als een van de bromfietsers een tegemoetkomend bestelbusje raakt. De botsing loopt wonder boven wonder goed af, maar de verontwaardiging van omstanders is er niet minder op. ,,Een stelletje gekken die als een achterlijke de bocht in gingen'' reageert een automobiliste die de jongens even daarvoor op de Dorpsstraat had ingehaald. Termaat zegt de woede van de mevrouw wel te begrijpen. ,,Op een brommer ben je nu eenmaal kwetsbaar. Als zo'n je zo'n jongen dood rijdt, ben je als automobilist voor het leven getekend.'' Volgens De Telegraaf zijn de betreffende bromfietsers 16 en 17 jaar oud. Ze zouden hebben verklaard bang te zijn geweest om te laat op school te komen en daarom het gas vol open te hebben gedraaid. ,,Nu zijn deze jongens nog een gevaar voor zichzelf, maar ik voorspel dat het een keer vreselijk fout gaat. Wat als er een kind oversteekt?'', vraagt Termaat zich af. ,,Ik hoop van harte dat deze jongens door de politie gespot worden in het dorp waar ze deze capriolen uithalen en een lesje verkeersveiligheid krijgen.''

Ook op het gemeentehuis is het filmpje niet onopgemerkt gebleven. Burgemeester Visser vertelt in een reactie de beelden best als schokkend te hebben ervaren.

,,Met dit soort rijgedrag op zeg maar de verkeerslagader van het dorp breng je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar. Ik denk daarbij niet alleen aan kinderen, maar ook aan overstekende ouderen, die niet zo snel kunnen anticiperen op dit soort wegpiraten.'' Visser baalde er ook van dat Scherpenzeel op deze manier in het landelijk nieuws is gekomen. ,,Voor het dorp is het bepaald geen goede PR'', aldus de eerste burger die liet weten de politie inmiddels al gevraagd te hebben om de zaak nader te onderzoeken.

Volgens Bertil Rebel van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente lijken de eerste bevindingen er trouwens op te duiden dat het gaat om een filmpje dat alweer even geleden is opgenomen.

Rebel benadrukt ook dat nog niet vast staat dat het om brommerrijders uit Scherpenzeel gaat. ,,In de afgelopen periode zijn er in elk geval noch door de politie, noch door de gemeente bijzondere of stelselmatige meldingen ontvangen van dit soort praktijken'', aldus Rebel. ,,Uiteraard is het wel zaak om het in de gaten te houden. Dat gaan we in de komende tijd ook doen. We zouden het overigens fijn vinden als getuigen dit soort onacceptabel rijgedrag melden. Door dit soort rijgedrag kan - als het onverhoopt mis gaat - een hoop leed worden veroorzaakt. Mochten inwoners meer informatie hebben over het gefilmde voorval, dan kan dit worden doorgegeven aan de politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Dat geldt ook voor eventuele snelheidsduivels in het buitengebied van Scherpenzeel.''

advertentie
advertentie