Glasvezel voor gemeente

28 februari 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Voor de toekomstige ICT-samenwerking met de gemeente Veenendaal is het noodzakelijk om tussen beide plaatsen een glasvezelverbinding tot stand te brengen.

De verschillende opties hiervoor worden momenteel door het college onderzocht. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om deze verbinding tevens te gebruiken voor verdere ontsluiting voor bedrijven(terreinen) binnen de gemeente Scherpenzeel.

De gemeenteraad ging vorige week akkoord met het voorstel om een ICT-samenwerking met de gemeente Veenendaal aan te gaan. Daarbij werden kredieten van 140.000 euro en 180.000 euro beschikbaar gesteld voor respectievelijk de aanschaf van hardware en de kosten van implementatie.

GEEN AANBESTEDING Tevens gaf de raad het college toestemming om voor de intergemeentelijke samenwerking met Veenendaal af te wijken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid, zodat er in dit geval geen aanbestedingsprocedure gestart hoeft te worden.

De hardware en het datacenter worden ondergebracht in het gemeentehuis van Veenendaal. Om de werkplekken in het gemeentehuis van Scherpenzeel vanuit het datacenter in Veenendaal op een goede manier te kunnen bedienen, is er een betrouwbare en veilige verbinding nodig.

BANDBREEDTE Het college heeft uitgezocht dat hiervoor verschillende opties zijn. Zo zou men kunnen kiezen voor het zogenaamde Dark Fiber; een lijn die alleen voor deze verbinding wordt gebruikt en met eigen apparatuur wordt aangestuurd. Met de verbinding kan een hoge snelheid en bandbreedte worden ingericht, maar deze kan niet worden gebruikt door andere partijen.

Dat laatste geldt ook voor Managed Fiber; ook een specifieke verbinding Veenendaal-Scherpenzeel, maar in tegenstelling tot het Dark Fiber wordt deze beheerd door de aanbieder en niet gebruiker. De aanlegkosten de verbindingen zijn ongeveer gelijk en afhankelijk van de afstand die moet worden gegraven en de aanbieder die dit levert. Alleen de huurkosten van Managed Fiber zijn hoger, omdat het beheer in het tarief wordt doorberekend. Als derde optie noemt het college het Internet Fiber; een internetconnectie tussen Scherpenzeel en Veenendaal die meerdere klanten kunnen gebruiken. De tarieven voor de gewenste snelheid liggen hoger. Hiernaast zijn extra maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat het een veilige verbinding wordt. De aanlegkosten zijn lager, omdat gebruik kan worden gemaakt van een bestaand netwerk. Welke variant het meest geschikt is wordt nog onderzocht. In het geval van Internet Fiber wil het college ook met de partijen in gesprek gaan over de mogelijkheid om deze verbinding te gebruiken voor bedrijven(terreinen).

Omwille van een snelle voortgang oppert het college nog de mogelijkheid van een tussenvariant, waarbij eerst wordt gekozen voor Internet Fiber en daarna wordt overgestapt op Dark Fiber of Managed Fiber. De politiek liet weten een verbinding, die ook ten goede kan komen aan lokale bedrijven, in elk geval op prijs te stellen. Ook werd herhaald dat een glasvezelverbinding eigenlijk voor het hele dorp zou moeten worden aangelegd. Die discussie vond het college echter nog te prematuur.

advertentie
advertentie