´Mooi om kinderen naar een bloem te zien kijken´

28 februari 2017 om 00:00 Nieuws

IVN zoekt natuurouders

LUCHTKASTEEL Sinds 2004 doet onder meer landgoed Scherpenzeel mee aan het project 'Van luchtkasteel tot dassenburcht'. Sinds 2008 is ook kasteel Renswoude betrokken. Door dit project krijgen kinderen uit groep 5 tot en met 8 zes keer een natuurles in de buitenlucht. ,,Het is zo mooi om te zien hoe kinderen bewonderend kijken naar een bloem of insect. Als natuurouder kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de omgang met de natuur door kinderen. Er zitten lessen bij voor doeners en denkers. Zo komt elk kind tot zijn recht". Alle Scherpenzeelse en Renswoudse basisscholen doen maar aan het project.

Angela Severs al negen jaar natuurouder. Inmiddels heeft ze zelf geen kinderen meer op de basisschool maar ze is zeker niet van plan om te stoppen als natuurouder. ,,In het begin was ik onzeker over mijn kennis, maar ik kwam er achter dat het daar uiteindelijk niet om gaat. De kinderen gaan zelf op ontdekkingstocht aan de hand van goed in elkaar gezette lessen. De cursus die je volgt als je begint als natuurouder gaat ook in op de psychologie van het kind".

Twee keer per jaar volgen de natuurouders bijscholing. Tijdens deze praktijk- en theorielessen wordt hun kennis bijgespijkerd. Ook gaan ze vanuit het landelijke natuurproject op bezoek bij landgoederen in Nederland. ,,Sommige lessen worden zelfs gegeven door de eigenaren van een landgoed. Zo komt het dichtbij. Niet alleen de natuur maar ook de geschiedenis van hun omgeving".

Om ook aan de groepen 3 en 4 natuuronderwijs te kunnen bieden en om het aantal vrijwilligers te vergroten, is Van de Bor op zoek naar enthousiaste natuurouders. ,,We hebben geen hoge eisen. Wanneer je van de natuur houdt en het leuk vindt om met kinderen om te gaan, ben je welkom. Het volgen van de cursus tot natuurouder is vrijwillig, je kunt ook zonder cursus aan de slag als natuurouder. In het begin lopen nieuwe natuurouders mee met ervaren vrijwilligers", legt ze uit.

NATUUROUDER ,,Het woord 'ouders' kan verwarrend werken. Je hoeft zelf geen ouder te zijn om je aan te melden als natuurouder. Ook mensen die van de natuur houden en het leuk vinden om met kinderen om te gaan zijn van harte welkom. Of grootouders", licht Van de Bor toe.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten op dinsdagmorgen. De start is 14 maart 2017 en de afsluiting 7 november. In het praktijkdeel kijkt men mee bij de buitenlessen die in Scherpenzeel of Renswoude worden gegeven aan schoolkinderen. De cursus is gratis. Er is 7 maart is een vrijblijvende informatiebijeenkomst van 9.30 tot 11.00 uur in de Schaapskooi, Vlieterweg 146 in Scherpenzeel.

Aanmelden kan bij Ria van de Bor, tel 0318-573489, r.van.de.bor@ziggo.nl of bij Angela Severs, tel 0318- 574972, angela.severs@xs4all.nl.

advertentie
advertentie