´Bijeenkomst over het belang van stemmen´

28 februari 2017 om 00:00 Nieuws

Het idee voor de avond ontstond toen ze benaderd werden door ProDemos. Deze organisatie maakt ook de Stemwijzer. Over een paar weken worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden op 15 maart.

Er doen veel partijen mee. Wordt de keuze daardoor makkelijker? Wat kiezen we eigenlijk? Hoe werken de verkiezingen? Dat dit soortvragen leeft, is een goede reden om een avond te houden, zodat iedereen een overwogen keuze kan maken. Wilt u weten wat de Tweede Kamer eigenlijk doet? En wat de verschillende partijen vinden van zorg, AOW, immigratie en andere onderwerpen?

Haaksma: ,,De taak van een bibliotheek is om een podium te bieden voor informatie en debat. We zijn er niet omdat streekromannetjes zo duur zijn".

In gesprek met Duisings van de Breehoek bleek al gauw dat hij het idee graag ondersteunde. ,,Het idee van een Kulturhus past hier goed bij. Normaal gesproken wordt er inhoudelijk op de politiek ingegaan tijdens de raadsvergaderingen in de Breehoek.

Met deze bijeenkomst bieden we de aanwezigen een inkijkje in de verkiezingen. Dat is bijvoorbeeld interessant voor mensen die politiek als ver van hun bed ervaren", voegt Duisings toe.

VERKIEZINGSKRANT Er is bewust voor gekozen om de avond niet in debatvorm te houden. ,,Om alle partijen hierbij aanwezig te hebben, is lastig. Dat blijkt zelfs op landelijk niveau", grijnst Haaksma. En hij voegt toe: ,,Zodra er twee mensen bij elkaar zijn, kan er al een debat ontstaan".

ProDemos heeft een verkiezingskrant in gewone taal uitgebracht, deze is gratis verkrijgbaar bij de bibliotheek. In deze krant worden alle partijen en hun lijsttrekker voorgesteld en wordt de weg van kiezen naar kabinet uitgelegd. Een verklarende woordenlijst legt onder meer uit wat een minister of kabinet is. Ook de belangrijkste thema's, zoals werk, zorg en onderwijs worden toegelicht in deze verkiezingskrant.

,,Wij denken dat het ook voor jongeren die voor het eerst mogen stemmen, een interessante bijeenkomst kan zijn. Wat je kiest, maakt niet uit, als het maar een bewuste keuze is. Je zou niet voor een aansprekende persoon moeten kiezen, maar voor de partij die hij of zij vertegenwoordigt. Je laten informeren is erg belangrijk en dat kan tijdens onze bijeenkomst", vertelt Haaksma.

,,Het is geen stoffige informatiebijeenkomst, want er is ook een bingo en quiz, uiteraard in het thema van de verkiezingen.´´

Tijdens de verkiezingsavond 7 maart is er plaats voor minimaal vijftien en maximaal dertig personen.

Een deskundige van ProDemos houdt een presentatie. De avond duurt tot 21.30 uur. Aanmelden kan telefonisch bij de Breehoek of via de website van de bibliotheek.

advertentie
advertentie