´Een huis met gesloten gordijnen´

21 maart 2017 om 00:00 Nieuws

´Meldpunt Bezorgd´ start

GEMEENTELIJKE SUBSIDIE Het meldpunt wordt gesubsidieerd door de gemeente Scherpenzeel. ,,We hebben het idee dat er mensen zijn die niet bekend zijn met de kanalen voor hulp die er al zijn. Op deze manier hopen we ook deze mensen of hun bezorgde omgeving te kunnen bereiken. We hebben een proefperiode vastgesteld voor het project. Als gemeente zijn we blij dat er in Scherpenzeel al een vangnet is voor kwetsbare bewoners, mede door de kerken. Ook de maatschappelijke organisatie werken goed samen", licht Pauline van Gelder van de gemeente Scherpenzeel toe. Zij benadrukt dat de inhoud van de meldingen niet bekend wordt bij de gemeente. ,,Wij krijgen alleen een rapportage over het aantal meldingen, inhoudelijk weten wij niets. De meldingen vallen onder de strikte privacyregels en de beroepsethiek van Vitras".

Van Gelder verwacht met dit meldpunt preventief te werken. ,,Vroege signalering van mogelijke problemen, zoals dementie of psychische problemen, is van belang. Er zijn diverse instanties voor het melden van grote zaken, zoals mishandeling of huiselijk geweld. Voor gevallen waarbij de zorgen nog klein zijn, maar waarbij mensen wel aandacht nodig hebben, is dit meldpunt opgezet", licht ze toe. ,,Het is niet de bedoeling om burenoverlast bij ons te melden. Ook acute noodsituaties horen niet bij het Meldpunt Bezorgd, maar bijvoorbeeld bij 112. Het is ook mogelijk dat men rechtstreeks bij maatschappelijk werk of het steunpunt mantelzorg aanklopt. Dit is laagdrempelig, er is geen verwijzing nodig van de huisarts en het is gratis", vertelt Miriam Elfrink van Vitras.

Inmiddels zijn er al enkele meldingen binnen gekomen. ,,Gelukkig bleken de meeste daarvan al in een bepaald hulptraject te zitten. We hopen dat het meldpunt het niet druk gaat krijgen. Maar het is goed om mensen die op dit moment niet in beeld zijn en over wie er wel zorgen over zijn, op de radar te krijgen", aldus Elfrink.

Het Meldpunt Bezorgd is bereikbaar tijdens kantooruren op 030-8802200 of e-mail meldpuntbezorgd.scherpenzeel@vitras.nl. De meldingen zijn niet anoniem, al hoeft degene over wie er gemeld wordt, indien gewenst, niet te weten wie de melder is.

advertentie
advertentie