Muziekvereniging Caecilia viert 125-jarig jubileum met concerten

21 maart 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Muziekvereniging Caecilia viert haar 125-jarig bestaan dit jaar met een reeks concerten. De eerste is het voorjaarsconcert zaterdag 25 maart, met als thema Music Stories. Het verhaal van de Ark van Noach is een van de verhalen die muzikaal vertolkt wordt.

Joop Cozijnsen kijkt uit naar zaterdag. Al meer dan vijfenveertig jaar is hij waldhoornblazer bij Caecilia. ,,Tijdens het concert vertellen we met muziek verhalen. Denk hierbij aan de Ark van Noach, maar ook het aangrijpende verhaal over Pompeï, dat verwoest werd door lava tijdens een vulkaanuitbarsting", vertelt hij.

EIGEN VERHAAL ,,Het mooie aan deze opzet is dat er ook ruimte is voor de bezoeker om in de muziekstukken een eigen verhaal te horen. Muziek is in dat opzicht heel geschikt om gevoelens in kwijt te kunnen", aldus Cozijnsen.

De intensieve repetities zijn in volle gang. ,,De stukken zijn eigenlijk iets boven ons niveau, maar dat vinden wij juist een uitdaging. Met extra repeteren is het ons gelukt om ons alle muziek eigen te maken".

OUDSTE VERENIGING Muziekvereniging Caecilia bestaat dit jaar 125 jaar en is daarmee de oudste vereniging van Scherpenzeel. In al die jaren is er veel veranderd, zo ook bij Caecilia. Waar vroeger de muziekvereniging vooral bekend was om de marsen op straat tijdens feestelijke gelegenheden, vinden de muzikanten nu meer voldoening in het verzorgen van concerten met meer muzikale inhoud.

,,De combinatie van onze instrumenten maakt het extra bijzonder. Zo hebben we een slagwerkgroep die spectaculair is", vindt een enthousiaste Cozijnsen.

De muziekvereniging groeit door jonge aanwas. Caecilia houdt de jeugdopleiding in samenwerking met muziekvereniging Ons Genoegen uit Renswoude.

,,Wat je vaak ziet, is dat we er een lid voor het leven bij hebben als de jeugdleden naar het voortgezet onderwijs gaan en nog steeds blijven spelen bij Caecilia", is zijn ervaring. De opleiding is geprofessonaliseerd, met ondermeer een slagwerkdocent, koperdocent en een docent voor algemene muzikale vorming.

BEWUSTE KEUZE ,,In het verleden gaven de muzikanten zelf les aan de jeugd. En kreeg je als lid een instrument dat beschikbaar kwam of waarvan men dacht dat het bij je paste. Er werd zelfs naar de vorm van je mond gekeken", lacht hij.

Tegenwoordig kiest men bewust voor een bepaald instrument en er is een examen, voordat je kan mee draaien in het orkest.

Het voorjaarsconcert is de eerste in een rij van activiteiten rond het 125-jarig jubileum van Caecilia. Zo is er het najaarsconcert, waarvoor de repetities starten na komende zaterdag. ,,Dit najaarsconcert vindt 14 oktober plaats in de Breehoek. Wij zijn op dit moment druk bezig om zoveel mogelijk voormalig leden op te sporen en ze enthousiast te krijgen om mee te spelen", licht Cozijnsen een tipje van de sluier op.

De zaal in de Breehoek is zaterdag 25 maart om 19:00 open, aanvang van het concert 19:30. Kaarten (7 euro voor volwassenen) zijn aan de kassa verkrijgbaar. In de voorverkoop op www.caecilia-scherpenzeel.nl krijgt men 1 euro korting per kaart. Op deze website staat ook meer informatie over het concert en de vereniging.

advertentie
advertentie