Leerlingen van CBS Korenmaat zijn supporter van SCHOON

23 maart 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Maar liefst 50 miljoen blikjes en flesjes eindigen elk jaar als zwerfafval - en een flink deel ligt op plekken waar de reinigingsdienst nooit langs komt. Toch laten we de troep die we onderweg tegenkomen meestal liggen. Het is irritant om andermans rommel op te ruimen.

Nederlanders ergeren zich meer aan zwerfafval dan aan files en sigarettenrook.

De schoonmaakdiensten van de gemeente halen veel zwerfvuil weg, maar ze komen nu eenmaal niet overal. Met name in de natuur moeten we het echt zelf weghalen. Veel gemeenten ondersteunen inwoners die zelf een opruimactie starten. Het grootste deel van de kosten voor preventie en het opruimen van zwerfafval wordt ook door gemeenten opgebracht , in totaal wordt jaarlijks zo'n 250 miljoen euro uitgegeven.

Zwerfafval blijft jarenlang liggen

Het meeste zwerfafval is zeer slecht afbreekbaar en blijft tientallen jaren liggen als we het niet opruimen. 'Afbreekbaar' moet je bovendien letterlijk nemen: het valt in kleine stukjes uiteen, maar verdwijnt niet. Die kleine stukjes komen via de maag van dieren weer in de voedselketen terecht. Kortom: veel afval verdwijnt alleen als we het zelf weer opruimen.

• sigarettenpeuk: 1-5 jaar

• bananenschil: 3 jaar

• plastic frisdrankfles: 5-10 jaar

• plastic zak: 10-20 jaar

• kauwgom: 20-25 jaar

• polystyreen frietbakje: 90 jaar

• metalen blikje: 1,5-50 jaar

• aluminium blikje: 80 jaar tot 1 miljoen jaar

• glazen fles: 1 miljoen jaar

Plastic Soep

Door het enorme assortiment kleine frisdrank- en snackverpakkingen is de hoeveelheid zwerfafval de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ongeveer 100 miljard kilo plastic, drijft in de oceanen drijft. Ieder uur komt er via alle rivieren 1,2 miljoen kilo bij. Al dit plastic jaarlijks de dood veroorzaakt van meer dan een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren.

Met bovenstaande wetenschap gingen de groepen 5 t/m 8 van CBS Korenmaat op een middag, rondom de school, wijk De Maatjes en in het park rondom het kasteel zwerfafval opruimen. Gewapend met een vuilniszak en met goede werkhandschoenen ging de jeugd op pad. Na ruim een uur zwerfvuil verzamelen, kwamen de kinderen bij school terug.

De goed gevulde zakken zaten vol met blikjes, papiertjes, plastic flesjes, plastic bloempotten, folders enz.

De school hoopt op deze manier een stuk bewustheid te hebben bijgebracht. Aan eind van de actie ontvingen alle leerlingen een diploma en werden ze benoemd tot "Supporter van Schoon" voor hun bijdrage aan een zwerfvuilvrije buurt.

advertentie
advertentie