Wens komt uit: proefgymles DOTO

28 maart 2017 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG Tijdens de Autismeweek van 1 tot en met 8 april staat het leven met autisme in de schijnwerpers. Met dit jaar extra aandacht voor het zo jong mogelijk herkennen van autisme. Voor de werkgroep Autismeweek Scherpenzeel komt er een extra wens uit.

Joke van der Heide

De wens is om ook voor kinderen met autisme sport mogelijk te maken in Scherpenzeel. Doordat deze kinderen een andere manier van prikkelverwerking hebben, kunnen zij niet zomaar lid worden van een sportvereniging. Zij hebben een andere lesaanpak nodig in kleine groepjes. Sporten is belangrijk voor deze groep kinderen, vertellen Arja Göbel en Laila Schuur, moeders van kinderen met autisme en leden van de werkgroep: ,,Onze zoontjes zitten op speciaal onderwijs buiten het dorp en hebben niet veel sociale contacten in Scherpenzeel."

PROEFLES DOTO Gymnastiek en Judo zijn goede sporten voor kinderen met autisme. Daarom zijn de moeders blij dat gymnastiekvereniging DOTO woensdag 5 april van 15.30 uur tot en met 16.30 uur een proefles wil geven. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met gymnastiek. De les wordt gegeven door Amy van Middendorp. ,,Alles mag en niets moet. Ouders mogen, als ze dat willen, ook bij de les blijven. De eerste stap is nu gezet. De wil is er bij DOTO en dat is bijzonder, want met de huur van de Breehoek is het moeilijk om les te geven aan kleine groepen", vertelt Arja enthousiast. Op de vraag waarom gymnastiek past bij kinderen met autisme legt Arja uit dat deze kinderen letterlijk moeten landen op de wereld. Dat kan worden gestimuleerd door gymnastiekoefeningen, zoals trampolinespringen, op een evenwichtsbalk lopen of in verschillende hoepels stappen." De proefles is ook geschikt voor kinderen met faalangst. Ook zij hebben moeite om deel te nemen aan een gewone les en vormen qua type kinderen een goede combinatie met kinderen met autisme. Arja raadt de kinderen aan om gymspullen mee te nemen en zich vooraf aan te melden via cjg@scherpenzeel.nl. Judo is door de duidelijke en voorspelbare regels ook heel geschikt voor kinderen met autisme. Hier ligt nog een wens voor de toekomst.

BLAUW LICHT Dit jaar kleurt Huize Scherpenzeel tijdens de Week van Autisme opnieuw blauw.

Hiermee sluit ons dorp aan bij 180 steden in 35 landen, waar bekende gebouwen in blauw worden uitgelicht. Om zo aandacht te vragen voor autisme. Delfgou Architectuur en monumenten maakt dit initiatief mogelijk. Na de week van het autisme zijn er nog twee activiteiten. Yentel Alberts-Zandbergen komt woensdag 12 april van 14.00 tot 15.00 uur naar De Breehoek. Zij gaat met kinderen van 4 tot en met 9 jaar muziek maken. Hiervoor heeft zij kleine instrumenten bij zich, die zachte geluiden maken. Evenals stokjes om te voelen, met linten eraan om te zwaaien. En ze gaat voorlezen met handpoppen. Graag aanmelden via het CJG. Tot slot wordt woensdagavond 19 april door de bibliotheek de film Daglicht gedraaid in De Breehoek, van 19.30 tot 22.00 uur. Deze film belicht het leven van iemand met autisme.

advertentie
advertentie