´Het lachen is een beloning voor ons´

28 maart 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Amateur Toneelvereniging Scherpenzeel (ATS) speelt in Oostenrijkse sferen haar voorjaarsvoorstelling. Vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april wordt het podium in de Breehoek omgebouwd tot skihut, compleet met ski's aan de muur.

Barbara Boers en Marcel de Bruijn kijken ernaar uit. Deze keer een primeur voor een lid van het jeugdtoneel van ATS: Maureen Nieuwerf speelt als jongste mee in het stuk.

ENERGIE Het repeteren wordt door ATS grondig aangepakt. Ruim drie maanden repeteren de verenigingsleden wekelijks. Teksten leren doet iedere acteur weer anders. Zo gaat De Bruijn 's morgens vroeg zijn ingesproken teksten beluisteren en ze zo eigen maken.

Boers gaat met haar honden wandelen en herhaalt de teksten intussen.Zij inmiddels al jaren betrokken bij ATS. ,,Als kind vond ik het al leuk om op te treden met verjaardagen. Tijdens de uitvoeringen van ATS ben ik me niet bewust van het publiek. Al speel ik wel beter wanneer er bekenden in de zaal zitten". De Bruijn krijgt energie wanneer mensen lachen bij grappige scenes. ,,Je probeert met elkaar iets leuks neer te zetten. En gelach is dan een beloning. De bekakte dame of het kreng zijn meestal de rollen die ik krijg", lacht Boers.

De bezetting van ATS is redelijk constant, al zijn er recent drie nieuwe leden bij gekomen. Ook het aantal donateurs blijft stabiel. Wat het publiek betreft, kan ATS rekenen op een trouwe club mensen.

CAECILIA ,,We hopen door onze recente samenwerking met onder meer muziekvereniging Caecilia (A Christmas Carol, muziek en toneel in één) een nieuw soort publiek aan te boren. Dit weekend zullen we zien of dat gelukt is" aldus De Bruijn. Wat Boers verbaasde, is dat sommige mensen na het zien van een stuk van ATS verwonderd zijn over het niveau. ,,De verwachtingen zijn soms laag, dat is jammer. Daarom daag ik mensen uit om eens te komen kijken en dan pas te oordelen". De attributen voor het stuk 'Verliefd, verloofd en naar Tirol' worden overal vandaan gehaald. Oude skistokken, skikleding en dirndls verzamelen de leden van ATS overal en nergens. ,,Onze decorbouwers maken er altijd iets moois van", aldus de twee spelers.

Het perfecte scenario, zo had Pauline (Barbara Boers) het bedacht.Ze neemt haar sullige broer Maarten (Danny Uittenboogaard) en zijn rijke vriendin Sofie (Lavinia Hut) mee op wintersport, om na zes jaar verloofd te zijn, hem dan eindelijk zo ver te krijgen haar ten huwelijks te vragen.

In zo'n gezellig Oostenrijks dorp, de huislijke Tiroolse sfeer van gastheer Hansi (Marcel de Bruijn) en gastvrouw Greta (Litha Kaljee) beiden ook nog skileraar, omringd door besneeuwde bergen kan dat toch niet fout gaan, zo dacht Pauline.

Maar dan komen er altijd mensen op bezoek die niet echt gelegen komen. Neem Nathalie (Henny van Ruler) en haar dochter van 12 jaar (Maureen Nieuwerf) bijvoorbeeld, terwijl al de kamers al vol zijn. Verder spelen nog mee: gast Brenda Huizer (Dianta Legemaat) en reisleider Johannes (Ben Hagen).

ATS treedt vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april op in de Breehoek. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

advertentie
advertentie